Nastaje li vodeća logistička kompanija u jugoistočnoj Evropi?

Dodajte komentar

Generalni direktor Slovenačkih željeznica (SŽ) Dušan Mes i predsjednik uprave češkog EP holdinga Daniel Kretinski potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu u logistici i teretnom prometu.

Ovime će Česi preuzeti 49% vlasničkog udjela u novoosnovanoj kompaniji, na koju će Slovenačke željeznice prenijeti imovinu SŽ – Tovornog prometa.

Prema Slovenačkim željeznicama, strateško partnerstvo rezultat je zahtjevnog i transparentnog procesa, koji aktivno sprovode od 2017. Pregovori su doveli do koncepta partnerstva, koji u potpunosti odgovara strategijama oba poslovna sistema. Većinski udio u novoosnovanoj kompaniji zadržala je slovenačka kompanija.

Iznos dokapitalizacije novoosnovanog zajedničkog ulaganja i dalje ostaje tajna, a nezvanično su mediji izvijestili da se brojke kreću između 60 i 100 miliona eura.

Glavni finansijski ciljevi nove kompanije su udvostručenje dobiti i rast prihoda od 50% tokom petogodišnjeg razdoblja. Ključni poslovni ciljevi su veća konkurentnost i bolja korisnička usluga.

Kroz strateško partnerstvo namjeravaju zajednički da stvore vodeću kompaniju na polju logistike u jugoistočnoj Evropi, koja uključuje Sloveniju, sjevernu Italiju, Austriju, Hrvatsku, Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju, Srbiju i ostatak Balkana.

Potpisivanjem ugovora posao je ušao u fazu završetka, a biće završen kada se dobiju sva regulatorna odobrenja i ispune drugi suspenzivni uslovi, koji se očekuju do juna sljedeće godine.

EP Holding energetska je kompanija s 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje. Prošle godine ostvarili su 2,1 milijardu eura dobiti prije amortizacije i kamata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *