Crnogorski standard iznosi 60 odsto evropskog

Dodajte komentar

Eurostat, statistička kancelarija Evropske unije, objavio je najnovije podatke o blagostanju u zemljama Evrope (uključujući Evropsku uniju ali i zemlje van nje). Podaci su bazirani na stepenu stvarne individualne potrošnje i BDP-u po glavi stanovnika a sve u odnosu na prosjek Evropske unije.

Prema tim podacima, Bosna i Hercegovina je druga najsiromašnija zemlja Evrope. Od njenih građana, manje troše samo Albanci.

Prema izvještaju Eurostata standard Crne Gore dostigao je 60 odsto standarda EU.

Naime, individualna potrošnja domaćinstava koja se uzima kao mjera materijalnog blagostanja jednog domaćinstva, u Bosni i Hercegovini iznosi svega 41 posto od prosjeka potrošnje domaćinstava u Evropskoj uniji.

 

Najviše troše u Luksemburgu

Potrošnja je najveća u Luksemburgu, 35 posto iznad EU prosjeka, zatim u Njemačkoj, 22 posto iznad prosjeka. Slijede Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Francuska i Švedska koje imaju od 9 do 18 posto veću potrošnju u odnosu na prosjek.

Bugarska na dnu

U Hrvatskoj je između 25 i 35 posto procenata niža a najgore stanje je u Bugarskoj koja ujedno ima i najmanju potrošnju u Evropi, čak 42 posto manje od EU prosjeka.

Što se tiče BDP-a, koji predstavlja mjeru ekonomske aktivnosti, on je takođe najniži u Bugarskoj – 53 posto evropskog prosjeka a najveći u Luksemburu – 260 posto evropskog prosjeka.

Izvor: BitnisInfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *