Zaduženje Vlade: Kamata za pozajmicu oborena sa 3,37 odsto

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija dostavilo je juče kompletnu dokumentaciju o pozajmici od 750 miliona eura poslaničkim klubovima u kojoj se, između ostalog, navodi da se zbog velikog interesovanja investitora, čija je ponuda za otkup državnih obveznica dostigla 2,8 milijardi eura, uspjela spustiti kamatna stopa sa početne od 3,37 odsto na 2,875 odsto.

U dokumentaciji, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da će se kamata isplaćivati svakog 16. decembra, od 2021. do datuma dospjeća obveznica – 2027. godine.

Poslanici su obaviješteni da je Vlada 7. decembra donijela zaključke, u kojima je precizirano da je usvojila više dokumenata vezanih za obveznice, među kojima su rezultati ponuda u postupku emisije i prospekt o zemlji, te da ovlašćuje ministra finansija Milojka Spajića da potpiše neophodno za emisiju.

O javnom dugu

U prospektu o državi navedeni su, između ostalog, rizici povezani sa javnim dugom države i za bankarskim sektorom koji bi mogli uticati na otplatu glavnice i kamate na obveznice. Ukazuje se da nivo duga može biti pogođen zbog fluktuacije valuta i da država možda neće biti u mogućnosti da javni dug refinansira po povoljnim uslovima, da je rizik pogoršanje kvaliteta aktive banaka, smanjenje kapitala ili kreditne aktivnosti… Kao rizik se navodi i to što zbog uvođenja eura Centralna banka ima ograničenu mogućnost da obezbjeđuje likvidnost banaka.

Kabinet premijera Zdravka Krivokapića juče “Vijestima” nije potvrdio informaciju da je Vlada povukla spornu izmijenjenu Uredbu o organizaciji i načinu rada državne uprave od 10. decembra, odnosno odlučila da ide na tehnički rebalans budžeta. Nije bila u skladu sa Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *