Vukićević: Imamo jasnu ideju o održivosti MA, tražimo samo da se implementira zakon

Dodajte komentar

Predstavnici države u Montenegro erlajnsu imaju potpuno jasnu ideju o održivosti kompanije, poručio je predsjednik Odbora direktora MA, Nikola Vukićević. On je kazao da samo traže da se implementira Zakon o ulaganju u konsolidaciju koji se nalazi u katalogu pravnih propisa Crne Gore.

Menadžment MA je, ističe Vukićević, sve ideje i planove u prethodnom periodu pripremio i dostavio nadležnim organima, i one su prihvaćene i pretočene u Zakon. Da je Montenegro erlajns mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja Zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi, kazao je Vukićević.

“Postojeći Odbor direktora je preuzeo dužnost početkom 2017. godine,u situaciji koja je bila slična ili čak i teža od one u kojoj se Društvo sada nalazi. Kroz više detaljnih analiza, unutar kuće, uz pomoć spoljnih savjetnika i predstavnika Vlade Crne Gore, napravljen je model održivog poslovanja, testiran u praksi u 2018. i 2019. godini. Model je pretočen u obimni dokument pod nazivom: Plan finansijske konsolidacije i osnovni pravci daljeg razvoja Montenegro Airlines a.d. Podgorica za period 2019-2023. godina, koji je poslužio kao ekonomsko politička osnova za donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro Airlines” a.d. Podgorica. Uporedna pravna praksa je postojala u drugim zemljama regiona. Srbija je u decembru 2013. godine donijela sličan zakon koji je riješio pitanje dugova kompanije “JAT” prije formiranja avio-kompanije Air Serbia. Zakon je, po prvi put od osnivanja Društva, na sveobuhvatan i kvalitetan način riješio status Društva i stvorio pravne i finansijske pretpostavke za održivi razvoj Montenegro Airlines a.d. Podgorica”, navodi Vukićević.

Implementacija Zakona je, dodaje, bila opterećena brojnim proceduralnim pitanjima tokom 2020. godine, što je uz pandemiju koronavirusa, doprinijelo da se MA nađe ponovo u velikim teškoćama. “Potpuna obustava implementacije Zakona je nastupila 03.09.2020. godine, nakon Rješenja Agencije za zaštitu konkurencije. Od tada Montenegro Airlines u izrazito teškim uslovima uspijeva da održi saobraćaj jer se ništa suštinski po pitanju dalje implementacije Zakona nije uradilo od tog datuma. Znači, sve ideje i planove menadžment Montenegro Airlinesa je u prethodnom periodu pripremio i dostavio nadležnim organima. I one su prihvaćene i pretočene u Zakon. Da je Montenegro Airlines mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja Zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi”, kazao je Vukićević.

Sve ostale informacije koje su se, kako je kazao, mogle čuti o situaciji u kompaniji su manje značajne i irelevantne u odnosu na ključni problem – obustavu implementacije Zakona koji se i dalje nalazi u katalogu pravnih propisa Crne Gore.

“Ustavni sud Crne Gore nije donio Odluku kojom bi taj Zakon prestao da važi, niti je pokrenuta inicijativa u tom pravcu, po našem saznanju”, saopštio je Vukićević.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *