Tržišta: Investitori optimistični zbog početka vakcinacije

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači optimistični zahvaljujući početku vakcinisanja protiv covida-19 i jer očekuju nove podsticajne mjere u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao novi rekord jer ulagači očekuju dodatne poticajne mjere kako bi se ekonomija zaštitila od pandemije koronavirusa.

Dow Jones je porastao 337 bodova ili 1,13 posto, na 30.199 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,29 posto, na 3.694 boda, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na rekordnih 12.595 bodova.

I dok je dan prije ulagače zabrinuo brzi rast broja novozaraženih od koronavirusa, umrlih i hospitalizovanih u SAD-u, juče su zaključili da bi upravo zbog toga, kao i usporavanja oporavka ekonomije , ovih dana mogle uslijediti nove podsticajne mjere.

Izvor: Seebiz

Check Also

Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *