Kinezi hoće Er Srbiju, problem je reakcija EU

Zvanični Peking je zainteresovan da jedna od tri najveće kineske državne avio-kompanije kupi paket akcija Etihada u Er Srbiji, saznaje Danas u dobro obaviještenim izvorima bliskim Vladi Srbije.

Kinezi žele da kupovinom paketa od 49 odsto akcija nekadašnjeg JAT-a učvrste svoju poziciju velikog investitora u Srbiji (nakon akvizicije Željezare Smederevo i RTB Bor) i tako na „mala vrata“ uđu na evropsko avio-tržište.

U tom cilju zvanični Peking je već obavijestio Vladu Srbije da je spreman da jedna od kompanija u vlasništvu kineske države preuzme paket akcija koji kontroliše Etihad, koji je već dugo u problemima, zbog čega se spekuliše da želi da izađe iz vlasništva u Er Srbiji, kompaniji koja posluje negativno.

– Državi Srbiji bi svakako odgovaralo da jedna velika kineska avio- kompanija postane vlasnik i time faktički preuzme upravljanje Er Srbijom. Shodno tome Vlada Srbije ne bi imala nikakve primjedbe na to da Etihad proda svoje akcije kineskoj kompaniji. Međutim, u Vladi postoji dilema da li da kao većinski vlasnik Er Srbije da svoju saglasnost na takvu odluku, odnosno da prihvati kinesku kompaniju kao novog partnera, jer postoji bojazan da bi Brisel negativno reagovao na to – navodi sagovornik Danasa.

Poznato je da je Evropska unija veoma skeptična prema bilo kakvim kineskim ulaganjima u zemlje „starog kontinenta“ jer u tome vidi ekspanzionističku politiku Pekinga a kompanije iz te zemlje smatra sklonim nelojalnoj konkurenciji i kršenju tržišnih pravila po kojima funkcioniše ekonomija u zemljama članicama Unije.

Brisel takvu politiku prema kineskim investicijama očekuje i od svojih partnera, poput Srbije koja želi da postane član EU.

Upravo je to razlog zbog koga, kako Danas saznaje, Vlada Srbije nije niti dala pozitivan odgovor na predlog Pekinga niti je sa tom informacijom izašla u javnost.

Izvor: Danas.rs

Check Also

Šta se desilo sa obveznicama: Nema povećanja troškova, da li je bilo “šortovanja”?

Pad cijena crnogorskih euro obveznica na međunarodnim berzama ne utiče na povećanje troškova na dosadašnja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *