BiH i Srbija imaju najjeftiniji širokopojasni internet u regionu

Dodajte komentar

Najjeftiniji pojedinačni paket širokopojasnog interneta na svijetu nalazi se u Ukrajini, dok su Srbija i Bosna i Hercegovina najjeftiniji u regionu, pokazalo je novo istraživanje tvrtke Cable.co.uk, koje je usporedilo 3.288 ponuda širokopojasnog pristupa fiksnoj mreži u 211 zemalja između 29. oktobra i 9. decembra.

Ukrajinski paket širokopojasnog interneta košta samo 6,41 američka dolara mjesečno.
Bosna i Hercegovina je na ovoj listi rangirana kao 36. sa prosječnom cijenom od 21,67 dolara.
Bh. širokopojasni internet skuplji je od onoga u Srbiji koji košta 18,24 dolara mjesečno (29. mjesto na listi), a jeftiniji nego u Hrvatskoj (27,21 dolar – 45. mjesto), Crnoj Gori (27,85 dolara – 47. mjesto) , Sjevernoj Makedoniji (29,79 dolara – 54. mjesto) i Sloveniji (36.41 dolar – 70. mjesto).

Pet od deset najjeftinijih zemalja na svijetu nalazi se u bivšem SSSR-u, uključujući i Rusku Federaciju s prosječnom cijenom paketa od samo 7,50 američkih dolara mjesečno, Kazahstan, Moldaviju i Bjelorusiju.

Na drugom kraju ljestvice je, međutim, Turkmenistan, još jedna bivša sovjetska republika, gdje prosječna cijena mjesečnog širokopojasnog paketa iznosi 164,48 američkih dolara. Samo devet zemalja i teritorija širom svijeta ima više prosječne cijene.

Eritreja je najskuplja zemlja na svijetu gdje fiksni širokopojasni paket ima prosječnu cijenu od 2.666,24 američkih dolara mjesečno.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *