Zašto Hrvatska žuri da proglasi ekonomski pojas na moru

Dodajte komentar

Stiglo je sasvim iznenada i neočekivano. HDZ je odlučio do kraja godine u parlamentu proglasiti isključivi ekonomski pojas Hrvatske u Jadranskom moru. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici HDZ tvrde da to neće donijeti milijarde kuna, ali da se u svakom pojasu EU sprovodi zajednička evropska ribarska politika pa će hrvatski ribari morati poštovati pravila, ali u finansijskom se smislu neće puno profitirati, piše Jutarnji.hr.

Iako sada, dakle, žele brzinski proglasiti ekonomski pojas u Jadranu, još 22. oktobra njihova je Vlada poslala Saboru mišljenje o inicijativi opozicionog Mosta u kojem se navodi da Hrvatska ima pravo proglasiti isključivi ekonomski pojas, ali pritom tumači da već i sada, kroz postojeći ZERP, ostvaruje gotovo sva ključna prava u ovom dijelu Jadrana, a da neka koja bi dobila kroz ekonomski pojas baš i nisu posebno isplativa. Tako se navodi da Hrvatska već sada ostvaruje sve sadržaje osim onih koji se odnose na pravo na izgradnju vještačkih ostrva i pravo na proizvodnju energije korišćenjem mora, morskih struja i vjetrova. Pa čemu onda sva ta hitnost i žurba?

Ova tema aktuelizovana je nakon nedavne posjete italijanskog ministra vanjskih poslova Luigija Di Maia Zagrebu i razgovora s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Razgovaralo se o zaštiti Jadrana i održivom razvoju, a italijanski ministar je objavio da Italija namjerava vrlo brzo pristupiti proglašenju isključivog ekonomskig pojasa u svom dijelu Jadrana. Stoga je dogovoreno da će Italija i Hrvatska pristupiti pregovorima o razgraničenju na Jadranu. Takva najava potaknula je hrvatsku stranu da odluku o proglašenju IGP-a donese već do kraja godine.

U MVP-u tvrde da odluka o proglašenju IGP-a nije došla “s neba pa u rebra”.

“Kada je 2003. godine Hrvatska proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), on se nije primjenjivao na članice Evropske unije, a Evropska komisija ga je priznala. Tada niti jedna članica EU nije imala proglašen IGP, tek kasnije su ga među prvima proglasile Francuska i Španija i sad je došlo vrijeme da ga proglasimo praktički zajedno s Italijom na Jadranu”, rekao je sagovornik Jutarnjeg.

Time će Jadran postati dio zajedničkih voda Evropske unije te će se u njemu sprovoditi zajednička politika Evropske komisije. Najveći benefit od proglašenja IGP-a, tvrde upućeni, biće taj da ribarske barke trećih zemalja više neće moći ulaziti u Jadran i izlovljavati ribu. Za to će im u novom režimu biti potreban sporazum s Evropskom komisijom, što je dugotrajan i komplikovan postupak. Time će se Jadran dodatno zaštititi.

Zabrana izlova trećim zemljama ne odnosi se toliko na Crnu Goru koliko na ribarske barke azijskih država koje ulaze u Jadran i izlovljavaju ribu. Drugih benefita od IGP-a zapravo neće biti. Vještačka ostrva Hrvatska graditi neće, barem u doglednoj budućnosti, kao ni proizvoditi električnu energiju iz morskih struja.

Ne očekuje se pretjerana reakcija Slovenije, koja prema tome otprije ima rezerve. Hrvatska je neformalno izvijestila Ljubljanu o svojoj namjeri, a u Zagrebu se tvrdi da je iz odluke arbitražnog suda o granici, koju Hrvatska ne priznaje, vidljivo kako Ljubljana nema pravo na osporavanje te odluke.

(CdM)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *