EPCG član Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku

Dodajte komentar

Elektroprivreda (EPCG) je postala ‘srebrni član’ /silver member/ Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku /International Hydropower Association/ (IHA), kao nacionalna energetska kompanija u kategoriji do dvije hiljade megavati (MW) instalisanog hidroenergetskog kapaciteta u svom portfoliju.

Iz EPCG je saopšteno da je IHA neprofitna organizacija čija je misija promocija principa održivog razvoja u oblasti hidroenergetike i njene uloge i značaja u sistemima obnovljivih izvora energije, rješenjima u vezi sa borbom protiv klimatskih promjena i dostizanju ciljeva Pariškog sporazuma.

“IHA podržava tehnologije obnovljivih izvora energije u saradnji sa partnerima, kao što su međunarodne agencije za energiju i za obnovljive izvore energije, REN21, REN – Alijansa, Kampanja za 100 odsto obnovljive izvore energije i Svjetski savjet za energetiku”, navodi se u saopštenju.

Članovi IHA posluju u preko 120 zemalja širom svijeta. Neki od članova su Elektroprivreda Francuske (EDF), Elektroprivreda Portugala (EDP), AFRY Switzerland, ANDRITZ Hydro, Alpiq, China Three Gorges Corporation, Renewable Energy, Hydro-Quebec, Itaipu Binacional, POWERCHINA, SNC Lavalin, Statkraft, Stucky, Sunhydro, KESH, Tractebel, Voith i Voltalia.

“Prioritet razvoja EPCG u periodu do 2030. godine biće razvoj obnovljivih izvora energije, prije svega energije sunca i vjetra u skladu sa energetskim i klimatskim politikama EU. Sa druge strane, hidroenergetika odnosno izgradnja novih i rekonstrukcija i modernizacija postojećih objekata predstavljaju jedan od ključnih faktora energetske tranzicije”, rekli su iz EPCG.

Iz EPCG su kazali da, kao odgovorna i moderna kompanija, vjeruju da nove hidroenergetske projekte treba razvijati i njima upravljati na transparentan i održiv način.

“Strateški ciljevi razvoja EPCG su potpuno kompatibilni sa misijom Međunarodne asocijacije za hidroenergetiku u unapređenju kako održivog razvoja hidroenergetskog sektora nadogradnjom i razmjenom znanja o njenoj ulozi u sistemima obnovljive energije, tako i odgovornog upravljanja vodama i rješenjima koja će doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena”, dodaje se u saopštenju.

EPCG će, kroz stručnu saradnju u okviru Međunarodne agencije za hidroenergetiku, razmjenu iskustava o posljednjim tehničko-tehnološkim dostignućima i primjenu najnovijih politika koje se tiču borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja životne sredine, obezbijediti najbolju praksu i pružiti dodatnu vrijednost budućim projektima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *