Od ekonomskog džavljanstva prihodovano samo sedam miliona

1 komentar

Budžet Crne Gore do sada je prihodovao skoro sedam miliona eura od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu uplaćeno devet miliona eura, saopštili su “Danu” iz Agencije za investicije (AzI).

Program ekonomskog državljanstva je počeo 1. januara 2019. godine, a državljanstvo se može dobiti sa ulaganjem u projekte na sjeveru i središnjem regionu u iznosu od 250 hiljada i projekte na Primorju i Podgorici u iznosu od 450 hiljada eura. Takođe, svaka aplikacija za državljanstvo košta 100 hiljada eura.

Sedam miliona za dvije godine je duplo manje od prihoda koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu. Prethodna vlada je računala na 15 miliona prihoda po osnovu ovog programa, da bi rebalansom iz juna promijenila tu stavku. Rebalansom je planiran prihod od nula eura. Agencija je do sada imala 86 aplikacija za dobijanje crnogorskog pasoša.

– Do sada je u budžetu Crne Gore prihodovan iznos od 3.600.000 eura po osnovu donacija za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i iznos od 3.340.000 eura po osnovu troškova postupka prilikom podnošenja zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva, kazali su “Danu” iz Agencije za investicije.

Program je, kako su naveli, ograničen na 2.000 zahtjeva. Na pitanje kolike prihode planiraju u 2021. godini od programa, naveli su da je nezahvalno prognozirati.

– Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati koliko ćemo aplikacija imati, posebno ako se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija u svi jetu vezano za pojavu i širenje korona virusa, kazali su iz Agencije na čijem je čelu Dejan Medojević.

Istakli su da je po osnovu posebnog programaulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, do sada je najviše uloženo u Opštinu Kolašin. Dok je, gledajući po regionima, najviše uloženo u sjeverni region.

Kazali su da trenutno ima 15 projekata iz oblasti turizma koji su na listi razvojnihprojekata.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *