Nova uprava MA do kraja godine, odluka o sudbini do februara

Dodajte komentar

Sudbina najvećeg državnog gubitaša – “Montenegro erlajnsa” (MA) biće poznata za mjesec ili dva, odnosno nova uprava i menadžment će biti izabrani u naredne dvije do tri sedmice, a imaće rok od 30 do 40 dana da urade dubinsku analizu kompanije i naprave predlog budućeg funkcionisanja, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskog novoj Vladi.

Ciljevi analize treba da budu da li kompanija može preživjeti bez državne pomoći kojom se krše pravila Evropske unije, da li se mogu naći drugačiji prihodi koji bi izbjegli sukob sa EU i za koliko se mogu smanjiti sadašnji troškovi i broj zaposlenih.

Analiza treba da pokaže i da li je isplativije da se sadašnja kompanija likvidira i time dugovi ponište, a imovina prebaci na novu kompaniju. Taj scenario ima nekoliko slabih tačaka jer bi nova kompanija morala da dobija sve nove licence, dozvole…, a naročito slotove (termine za let) na aerodromima oko kojih se bore avio-kompanije.

Problem može biti i to što bi nova kompanija morala da sarađuje sa istim partnerima kojima sadašnja duguje novac.

Novi tim mora da utvrdi i da li su tačni poslovni podaci koji su do sada saopštavani, da li ima nekih spornih ugovora i kolike tačno iznose obaveze kompanije.

Procedura za izbor

“Montenegro erlajns” je akcionarsko društvo, pa ima komlikovaniju i dužu proceduru za izbor nove uprave.

Vlada treba da zakaže Skupštinu akcionara i izabre svog predstavnika na njoj, zatim Skupština akcionara bira Odbor direktora, a Odbor bira u posebnoj proceduri izvršnog direktora koji sastavlja svoj tim saradnika. To sve mora da traje 15 do 20 dana, a nova uprava će imati rok do najkasnije početka februara da uradi pregled sadašnjeg stanja i predstavi plan oporavka ako smatraju da je on moguć.

Pregovori sa osobama koji bi mogli preuzeti nacionalnog avio-prevoznika i državne Aerodrome su u toku, ali je problem što u Crnoj Gori nema mnogo onih koji imaju zvanja i iskustva da bi ispunili uslove za određene pozicije.

Nova imenovanja u ovom sektoru počela su juče kada je za državnog sekretara za aviosaobraćaj u Ministarstvu za kapitalne investicije imenovan Zoran Radunović.

On je u “Montenegro erlajnsu” duže obavljao razne funkcije od inženjerskih do rukovodioca letačke i zemaljske operative, a krajem 2016. i tokom 2017. je bio i komercijalni direktor.

Gubici i bez novca

“Montenegro erlajns” je prošlu godinu završio sa gubitkom od 7,9 miliona eura, dok je akumulirani gubitak 98 miliona eura. Vrijednost kompanije na kraju prošle godine bila je nagativna za 59 miliona eura.

Bivša Vlada je krajem prošle godine usvojila plan, a Skupština poseban zakon o pomoći MA od 155 miliona, od čega su ove godine dobili 35 miliona kojima su vratili dio dugova i pokrili troškove tokom zastoja zbog pandemije. Potom je Savjet Agencije za zaštitu konkurencije obustavio primjenu zakona do utvrđivanja da li se ta državna pomoć dodjeljuje zakonito i po pravilima EU, što je suština odluke.

Sadašnjim prihodima, zbog malog broja letova, kompanija ne može da pokrije ni minimalne troškove zbog čega kasni isplata oktobarske plate i gomilaju se dugovi povjeriocima.

Za Aerodrome će raditi analize i čuti ponude investitora

Koncesija za Aerodrome Crne Gore je i dalje opcija, a nova Vlada će nastaviti razgovore sa zainteresovanim koncesionarima, kazao je juče ministar finansija Milojko Spajić.

“Mi smo ozbiljna Vlada i nastavićemo razgovore sa koncesionarima. Vidjećemo uslove, i kako je proces išao. Imaćemo budžetsku rezervu za slučaj da se taj dil ne desi”, izjavio je Spajić.

Prema informacijama “Vijesti”, Vlada nema stav ni za ni protiv davanja Aerodroma pod koncesiju, već će u narednom periodu analizirati situaciju i poslovne podatke, kao i ponude zainteresovanih koncesionara, pa će tek nakon toga donijeti odluku. Bivša Vlada je tenderskim uslovima tražila najmanje 100 miliona nakon potpisivanja ugovora kao jednokratnu naknadu i kasnije 10 odsto godišnjih prihoda, dok bi investitor morao da uloži najmanje 200 miliona u rekonstrukciju oba aerodroma. Koncesija bi trajala 30 godina.

Modernizacija Aerodroma je neophodna, a ako se odbije predlog za davanje koncesije, novac se može obezbjeđivati i novim zaduživanjem.

Koncesioni postupak je počeo 2017. Nakon prvog kruga kvalifikacija uslove za dalje pregovore oko konačnih ponuda su ispunila četiri zainteresovana investitora – “Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje, konzorcijum francuskog AdP-a i turskog TAV-a, “Corporacion America Airports” iz Luksemburga i indijski GMR Airports, kojeg je u međuvremenu preuzeo AdP.

Iz SDP-a, koji se od početka protivi davanju aerodroma pod koncesiju, juče su saopštili da je najava Vlade “o rasprodaji Aerodroma još jedan dokaz da je ovo Vlada kontinuiteta koja dosljedno slijedi nakaradnu ekonomsku politiku DPS-a”.

Poručuju da će se tome protiviti, a godinama su njihovi kadrovi upravljali ACG, nakon čega je nastavio SD.

Reakcija SD-a, čiji kadrovi su u menadžmentu, jeste da Aerodromima, kao jednim od najvažnijih resursa, mora da upravlja država, a ne stranac.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *