EIB i Podgorička banka: 20 miliona eura za brži oporavak MSP i malih i srednjih preduzeća

Dodajte komentar

Evropska investiciona banka (EIB) i Podgorička banka (članica OTP Grupe) su se dogovorile o kreditnoj liniji vrijednoj 20 miliona eura za crnogorska mala i srednja preduzeća (MSP) kao i preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom koja posluju u nekim od najugroženijih privrednih sektora, kao što su uslužne djelatnosti, veleprodaja i maloprodaja. Kreditna linija će omogućiti crnogorskim MSP da riješe problem ograničene likvidnosti za potrebe kratkoročnih obrtnih sredstava, ali i za dugoročne investicije, i time doprinesu bržem ekonomskom i društvenom oporavku od recesije izazvane pandemijom COVID‑19.

Podrška za razvoj privatnog sektora će ojačati otpornost crnogorske ekonomije na spoljašnje udare i povećati stopu očuvanja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno za mlade. Zajam predstavlja dio odgovora Tima Evropa na COVID-19 u zemljama Zapadnog Balkana, kao i paketa Evropske unije u vrijednosti od 3,3 milijarde eura namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana kako je najavljeno na Samitu EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, maja 2020. godine. Ovo je treći po redu zajam EIB Crnoj Gori u sklopu Tim Evropa COVID-19 vanrednih finansijskih mjera kojima je banka podržala crnogorska MSP sa 100 miliona eura u 2020. godini.

Potpredsednica EIB-a zadužena za Zapadni Balkan, Lilyana Pavlova izjavila je: „Podrška Tima Evropa crnogorskoj privredi stiže u ključnom trenutku. Zajedno sa našim partnerima iz Podgoričke banke, OTP Grupe i Evropske unije, EIB nastavlja da pomaže lokalnim kompanijama da sačuvaju radna mjesta, da rastu i razvijaju se. Adekvatna podrška privatnom sektoru je jedini način da osiguramo održiv i dugoročan razvoj Crne Gore i zapadnoevropskog regiona kao cjeline. U okviru kreditne linije koju danas potpisujemo, mi takođe jačamo crnogorski bankarski sektor i njegovu sposobnost da finansira oporavak ekonomije. EIB se raduje što ima priliku da nastavi saradnju sa crnogorskim bankama koje su se i u ovim najtežim vremenima pokazale kao pouzdan partner i saradnik od povjerenja.

Pál Kovács, glavni izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB) kojoj će se za nekoliko dana pripojiti i Podgorička banka izjavio je:

„Kriza koju je izazvala pandemija je uticala na skoro sve industrijske grane, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu. Blagovremene mjere su sada važne i nama je drago što će ova kreditna linija sa EIB pružiti podršku crnogorskim MSP i preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u najugroženijim privrednim sektorima u prevazilaženju posljedica pandemije na njihovu likvidnost, istovremeno pomažući njihov novi investicioni ciklus. Mala i srednja preduzeća su osnov savremene ekonomije i naša banka će biti tu da potpomogne svaki održiv i opravdan projekat u Crnoj Gori.“

Oana-Cristina Popa, ambasadorka EU i šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, izjavila je: „Tokom ove izazovne godine, Evropska unija je pokazala da je bila uz Crnu Goru. Dok je naš hitni odgovor na krizu uslijed širenja virusa COVID-19 bio fokusiran prvenstveno na pomoć zdravstvenom sektoru Crne Gore, sada i tokom iduće godine, naš prioritet će biti pružanje pomoći privatnom sektoru i očuvanje radnih mjesta. Odlična vijest je da EIB pokreće dodatni paket pomoći za mala preduzeća u Crnoj Gori, kao dio cjelokupne pomoći Evropske unije. Nadamo se da će pomoć doći do onih kojima je najpotrebnija i da će postaviti temelje bržeg oporavka crnogorske ekonomije.“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *