ECB podigla vrijednost programa kupovine obveznica

Dodajte komentar

Vrijednost vanrednog programa otlkupa hartija od vrijednosti u pandemiji (PEPP) povećana je za 500 milijardi eura, na 1.850 milijardi eura, objavio je ECB.

Razdoblje primjene toga programa, koji je trebalo da istekne u junu iduće godine, produžiće se barem do kraja marta 2022.

Upravno vijeće ECB-a u svakom slučaju će sprovoditi neto otkup u sklopu programa PEPP dok ne zaključi da je kriza prouzrokovana koronavirusom prošla, kaže se u ECB-ovom saopštenju.

Upravno vijeće ECB-a na jučerašnjoj je sjednici takođe odlučilo osda ostavi taviti sve tri ključne kamatne stope nepromijenjenima.

“Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične pozajmice od centralne banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod centralne banke ostaće nepromijenjene na nivou od nula posto, 0,25 posto, odnosno minus 0,5 posto”, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je i da se produže za 12 mjeseci, odnosno do juna 2022. godine, programi ciljanih operacija dugoročnijeg refinansiranja treće serije (TLTRO III), čime je produženo razdoblje u kojem će se primjenjivati značajno povoljniji uslovi.

Procjena pada BDP-a eurozone za 2020. ublažena na 7,3 posto, za iduću godinu prognoza rasta od 3,9 posto

ECB je objavio i najnovije makroekonomske projekcije u sklopu kojih je objavio procjene inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) u eurozoni za ovu i iduće tri godine.

ECB je ublažio procjenu pada realnog BDP-a eurozone u ovoj godini na 7,3 posto, u poređenju s procijenjenim padom od osam posto u septembru . Za 2021. sada predviđa rast od 3,9 posto, za 2022. rast od 4,2 posto a u 2023. rast od 2,1 posto.

Za ovu godinu predviđena je godišnja stopa inflacije u visini 0,2 posto, za iduću godinu procjenjuje se u visini jedan posto, a u 2022. i 2023. godini u visini 1,1 odnosno 1,4 posto.

U porešenju s makrogospodarskim projekcijama iz septembra, revidirane su naniže procjene inflacije za 2020. i 2022., napominju u ECB-u.

U odnosu na septembar procjena za 2021. je snižena za 1,1 postotni bod, dok je za 2022. podignuta za puni postotni bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *