Airbnb izašao na berzu: Tržišna vrijednost prvi dan trgovine dostigla 101,6 milijardu dolara

Dodajte komentar

Inicijalna javna ponuda Airbnba donijela je pravu pomamu investitora i vrlo raspoložene kupce. Cijena dionice Airbnba na samom je otvaranju uzletjela na 146 dolara, više nego dvostruko iznad cijene iz IPO-a (68 dolara). U jednom je trenutku cijena dotakla i rekordnih 165 dolara.

Time je tržišna vrijednost Airbnba prvi dan trgovina stigla na nevjerojatnih 101,6 milijardu dolara, čemu se ni najveći optimisti nisu nadali.

U aprilu ove godine tokom posljednje runde privatnog finansiranja Airbnb je vrednovan na 18 milijardi dolara, dakle šest puta manje nego danas. U prethodnoj rundi finansiranja prije pandemije, u 2017. godini, kompanija je vrednovana na 31 milijardu dolara.

U razdoblju od jula do oktobra kompanija je bilježila 18 posto niže prihode nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, od 1,34 milijarde dolara.

Tromjesečje su ipak zaključili s neto dobiti, od 219 miliona dolara, uglavnom zahvaljujući smanjenju troškova, prema podacima iz zahtjeva za uvrštenjem dionica u berzansku kotaciju.

U maju  su otpustili četvrtinu zaposlenih, obustavili marketinške aktivnosti i zatražili hitnu finansijsku injekciju, od 18 milijardi dolara, od investitora poput Silver Lakea i Sixth Street Partnersa.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *