Papa osnovao savjet za reformu kapitalizma

U Rimu je osnovan Savjet za inkluzivni kapitalizam, istorijsko novo partnerstvo između najvećih svjetskih kompanija i Vatikana. Vlasnici i menadžeri kompanija s više od 200 miliona radnika iz 163 zemlje, pod moralnim vođstvom pape Franja i kardinala Pitera Turksona, odlučili su da se založe za temeljnu reformu kapitalizma, prenosi hrvatski Telegram.

To, kako navode, znači izgradnju pravednijih, sveobuhvatnijih i održivih ekonomskih temelja, koji će učiniti kapitalizam manje socijalno i ekološki štetnim, za dobro cijelog čovječanstva. Članice Savjeta složile su se da kapitalizam treba pretvoriti u “sveobuhvatniji instrument za cjelovito ljudsko blagostanje”.

Među osnivačima su šefovi kompanija poput Bank of America, BP, EY, Johnson & Johnson, Salesforce i Visa. Članice su i investicione grupe Calpers, State Street i TIAA, zajedno s Fordovim i Rockefellerovim fondacijama, glavnim sekretarom OECD-a Anhelom Gurijom i Markom Karnijem, posebnim izaslanikom UN-a za finansiranje klimatskih promjena.

Obraćajući se članovima SAvjeta , papa Franjo je istakao kako je “hitno potreban ekonomski sistem koji je pošten, pouzdan i sposoban da odgovori na najdublje izazove s kojima se suočava čovječanstvo i naša planeta”. “Prihvatili ste izazov tražeći načine da kapitalizam postane sveobuhvatniji instrument cjelovite ljudske dobrobiti”, kazao je on.

Poglavar Rimokatoličke crkve posebno je oštro kritikovao, kako prenosi Telegram, idolopoklonstvo ostvarivanja profita kao jedinom svrhom poslovanja, nazivajući nesputano slobodno tržište “đavolskom balegom.”

Marsi Frost, izvršna direktorica Calpersa, obećala je da će njen kalifornijski penzioni fond i ostali osnivači savjeta služiti kao influenseri koji će nastojati da nagovore kompanije s kojima sarađuju, da se uključe u rad Savjeta. Frost očekuje da će inicijativa donijeti značajne promjene vezane za zaštitu životne sredinu, socijalnu politiku i upravljanje firmama.

Lin Forester de Rotšild, osnivačica Savjeta i upravljačka partnerka Inclusive Capital Partneri izjavila je da je potrebna hitna akcija kako bi se reformisalo tržište kapitala. Utvrdila je da je kapitalizam omogućio veliki globalni prosperitet, ali je takođe ostavio iza sebe puno siromaštva, doveo je do degradacije planete i da je izgubljeno povjerenje u društvu.

“Ovaj Savjet će slijediti upozorenje pape Franja da valja slušati vapaje siromašnih zemalja i ljudi kako bi se odgovorilo zahtjevima društva za pravednijim i održivijim modelom rasta.”

Check Also

Rubini: Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen

“Status američkog dolara kao glavne svjetske rezervne valute je ugrožen”, napisao je u nedelju u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.