Lipovina Božović kandidatkinja za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja

1 komentar

Kandidat za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja za razvojne politike je Milena Lipovina Božović koja je doktor ekonomskih nauka saznaju “Vijesti”

Razvojne politike u tom resoru uključivaće, između ostalog, politiku unapređenja konkurentnosti, inovacionu poltikiku, politiku veznau za tržište rada, industrijsku politiku, politiku unapređenja međunarodne trgovine Lipovina je studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore završila sa prosječnom ocjenom 9,95/10, a postidlomske studije je završila na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, dok je doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, među kojima se izdvajaju nagrade Ekonomskog fakulteta u Podgorici za najboljeg studenta, nagrada “19. decembar” Opštine Podgorica za najboljeg studenta Ekonomskog fakulteta u školskoj 2004/2005. godini. Centralna banka joj je dodijelila nagradu za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u Crnoj Gori u 2014. godini.

Radila je četrnaest godina na Ekonomskom fakultetu u Podgorici kao saradnik u nastavi. Od marta 2020. godine angažovana je kao nacionalni konsultant UNDP-a u Sekretarijatu Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju.

Autor je većeg broja naučnih i stručnih radova koji se nalaze u relevantnim naučnim časopisima. Pored toga, učestvovala je na značajnom broju međunarodnih konferencija u zemlji i inostranstvu. Radi usavršavanja, boravila je na brojnim eminentnim fakultetima u Udinama, Ljubljani, Pitsburgu, Londonu, Nici i Beču.

Ivana Pejović biće šef kabineta ministra za ekonomski razvoj Jakova Milatovića.

Ona je završila Ekonomski fakultet u Podgorici na smjeru preduzetništvo.

Zvanje Master preduzetništva stekla je na Univerzitetu u Novom Sadu na Unesco katedri za preduzetničke studije. Tokom osnovnih studija, završila ljetnju školu na Univerzitetu u Beču. Nakon završenih osnovnih studija, kao stipendista odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu, u saradnji sa Ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Fondacijom dr Zoran Đinđić odlazi na stručno usavršavanje u Njemačku.

Nakon toga biva angažovana na projektu Crne Gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju. Bila je stipendista Konrad Adenauer fondacije, i tako 2014. godine učestvovala na konferenciji šefova država i Vlada regiona Zapadnog Balkana i radnoj večeri u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel, kao predstavnik i govornik iz Crne Gore ispred odbora njemačke privrede za Istočnu Evropu.

Tokom studija je radila u investicionom fondu, ali ozbiljne profesionalne korake započinje u Crnogorskom Telekomu, kao asistent finansijskom direktoru. Nakon toga nastavlja karijeru u sektoru nabavke i logistike. Poslednje 3 godine je radila na implementaciji i koordinaciji strateške nabavke. Profesionalno se usavršavala u različitim oblastima, a posebno je interesantan Leadership Academy Program „The how of policy reform“ pod rukovodstvom profesora Francis Fukuyama.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Svaka cast na postignutom, ali jedan podatak je za nevjerovat… Jos jedna osoba koja je zavrsila preduzetnistvo a nije preduzetnik vec radi na drzavnim jaslama… Koliko ih je takvih Veso proizveo…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *