Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo NLB-u preuzimanje Komercijalne banke

Konkurencijsko vijeće BiH ocijenilo je dopuštenom koncentraciju na tržištu pružanja bankarskih usluga na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Nova ljubljanska banka d.d. Ljubljana (NLB) kupovinom većinskog paketa dionica, stiče kontrolu nad Komercijalanom bankom a.d. Beograd.

Vijeće je rješenje o dozvoljenoj koncentraciji usvojilo 20. novembra, a informaciju o tome je objavilo u saopštenju za javnost 9. decembra.

Prema najavama, postupak preuzimanja Komercijalne banke od NLB-a trebalo bi da bude završen do kraja godine, a nedavno je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke.

Predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak kazao je prije nekoliko mjeseci da će Banka zadržati brend Komercijalne banke, odnosno da će se zvati NLB Komercijalna banka.

Preuzimanjem Komercijalne banke, NLB stiče kontrolu i nad Komercijalnom bankom a.d. Banja Luka, te će slovenačka bankarska grupacija uz kćerke sa sjedištima u Sarajevu i Banjoj Luci imati u BiH tri podružnice.

Za očekivati je da će u budućnosti doći do spajanja/pripajanja, odnosno konsolidacije podružnica u Bosni i Hercegovini.

Budući da i Komerciijalna banka i NLB posluju i u Crnoj Gori ovo spajanje će se odraziti i na crnogorski bankarski sektor.

Država Srbija je prodala 83,2 odsto akcija Komercijalne banke za 387 miliona eura, a do završetka preuzimanja od ove transakcije trebalo da ukupno prihoduje oko 460 miliona eura.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *