Frilensing poslovi cvjetaju zbog korona krize

Dodajte komentar

Svjetska platforma koju frilenseri ili slobodnjaci koriste za plaćanje, Pajonir (Payoneer) objavila je istraživanje koje pokazuje da je kovid-19 donio kratkoročno usporavanje rasta prihoda za tu grupu radnika, ali da se rast vratio još snažnije i da su prihodi u junu porasli za 28 odsto.

Kako se navodi u izvještaju, u martu 2020. godine 32 odsto anketiranih frilensera izjavilo je da se potražnja za njihovim uslugama znatno smanjila i 53 odsto je očekivalo da će potražnja skočiti nakon pandemije.

U januaru je zabilježen pad od minus devet, u februaru od minus sedam, a u martu rast od osam odsto, u aprilu od 17 odsto, u maju nešto niži, oko 15 odsto i u junu od 28 odsto.

Vodeći prema broju slobodnjaka/frilensera su Filipini, Indija, Japan, Australija, Hong Kong, Meksiko, Kanada, Pakistan, Argentina i Španija.

Potpredsjednik marketinga Pajonira Džoni Stil ocijenio je da je prva polovina 2020. bila „tobogan” za svjetsku frilens ekonomiuju i da je kao i druge industrije osjetila uticaj kada je pandemija prvobitno pogodila, ali da je povratak bio „zapanjujući”.

Izvor: Danas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *