Vlada se zadužila 750 miliona eura na međunarodnom tržištu

Crna Gora je danas s uspjehom okončala emisiju euroobveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura pod kamatnom stopom od 2,95%.

Iako je rejting države B+ (S&P) sa negativnim izgledom (tzv junk), interesovanje stranih investitora je bilo začuđujuće veliko. Tražnja je bila skoro 2,5 milijarde eura tj 3 puta više od ukupnog iznosa emisije, prenose portali.

Ovim zaduženjem je najvjerovatnije omogućena i isplata obaveza po osnovu euroobveznica koje dospijevaju na naplatu 2021. godine u iznosu od 227 miliona eura (plus kamate).

Postignuta cijena od 2,95% ipak nije najniža postignuta, imajući u vidu da je prošlogodišnja euroobveznica od 500 miliona eura izdata uz kamatu od 2,55%.

Mandatar Zdravko Krivokapić je najavio u svom ekspozeu da će za normalno funkcionisanje državne kase tokom sljedeće godine nedostajati 500 miliona eura, ali nikakvih zvaničnih najava o ovoj emisiji nije bilo, niti ikakvih saopštenja od strane Ministarstva finansija.

Check Also

Integrator pružio drugačiji ugao gledanja na krizu sajber bezbjednosti zemalja regiona

Konferencija Integrator je ponovo dokazala svoju svrsishodnost, aktuelnost i informativni karakter, istakli su iz grupacije …

Leave a Reply

Your email address will not be published.