Vakcinacija Britanaca svela američki dolar na najniži nivo u odnosu na kineski juan ove godine

Američki dolar je u srijedu pao na kursnim listama u Aziji kao znak napretka u prevladavanju pandemije Covid-19 te umanjio potražnju za najsigurnijom valutom, dok je funta bila na “iglama” uoči sastanka čelnika kako bi pokušala spasiti Brexit trgovinski ugovor.

Kako prenosi Reuters, američka valuta je opala u odnosu na većinu svojih glavnih konkrenata kad je Velika Britanija započela s vakcinisanjem stanovnika, a SAD se približila većem fiskalnom poticaju. Skliznuo je za oko 0,4 posto u odnosu na australski dolar, te je dostigao najniži nivo od u odnosu na kineski juan u ovoj godini.

Funta je izjednačila nedavne najniže vrijednosti prije sastanka u srijedu između britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen u Briselu, koja se smatra posljednjim bacanjem kockica za trgovinski sporazum o Brexitu.

U odnosu na korpu valuta, dolar je bio 0,1 posto niži na 90,816, što je manje od pola procenta više od dvoipogodišnjeg niza koji ga je pogodio u petak.

Ona je pala za oko 0,2 posto u odnosu na euro na 1,2126 i 0,3 posto i prati godišnji gubitak veći od 7,5 posto u odnosu na zajedničku valutu, najveći od 2017. godine, dok investitori računaju na niske stope koje još neko vrijeme drže pod pritiskom.

Dolar je u offshore trgovini pao na 6,4975 juana i na kopnu na 6,5229, što juan povećava za više od 10 posto u odnosu na najniže nivoe u maju, potaknut stalnim prilivom u kineskih akcija i obveznica.

“Očekujemo da će se slabost dolara i pozitivnost rizika nastaviti i naredne godine,” rekao je Craig Chan, šef globalne devizne strategije u Nomuri.

Prognozirao je da će euro do kraja sljedeće godine doseći 1,28 dolara, a juan 6,2500 za dolar.

Velika Britanija suočava se sa haotičnim rascjepom s Evropskom unijom ako do kraja godine ne bude postignut nikakav trgovinski sporazum jer bi tranzicijski aranžmani o Brexitu bez mjera za zaštitu, koštali zemlju oko jednu milijardu dolara godišnje po osnovi carina i kvota.

U međuvremenu, Velika Britanija je započela prvo masovno vakcinisanje protiv koronavirusa u utorak, istog dana kada se izabrani predsjednik Joe Biden obavezao da će vakcinisati 100 miliona Amerikanaca nakon stupanja na dužnost. Oba poteza dala su dodatno povjerenje tržišta.

Investitori također prate pregovore oko američke pomoći za koronavirus, a Trumpova administracija predložila je u utorak paket od 916 milijardi dolara nakon što su kongresne demokrate odbile plan.

Check Also

Na kraju septembra broj blokiranih kompanija uvećan za 59

Centralna banka (CBCG) objavila je novi spisak preduzeća sa blokiranim računima, na kojem se nalazi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.