Tužilaštvo istražuje poslovanje Željezničke infrastrukture

Dodajte komentar

Službenici Specijalnog policijskog tima juče su preuzeli poslovnu dokumentaciju iz državne kompanije Željeznička infrastruktura. Prema informacijama “Vijesti”, to je urađeno po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva na osnovu krivične prijave bivšeg direktora Ljubiše Ćurčića.

Ćurčić je bio izvršni direktor kompanije od maja 2018. godine do juna prošle godine, kada je smijenjen.

Prema saznanjima “Vijesti”, Ćurčić (DPS) je mjesecima prije smjene došao u sukob sa Odborom direktora, na čijem je čelu i tada i sada Safet Kalač iz Bošnjačke stranke.

Neslaganje je počelo zbog razlika u viđenju poslovanja kompanije, a kulminirao je nekoliko sedmica prije smjene kada je Ćurčić, navodno, odbio da sprovede sporne odluke o isplatama otpremnina i bespovratnih stambenih kredita pojedinim funkcionerima i radnicima, kao i da zaposli rodbinu članova uprave na nepostojeća i nepotrebna radna mjesta.

Ćurčić je zbog “tih pritisaka kao i spornih odluka uprave”, za koje je smatrao da su nanijele štetu kompaniji, dok je bio direktor podnio krivičnu prijavu protiv Borda direktora. Odbor direktora ga je nakon toga smijenio.

Krivičnu prijavu protiv Odbora direktora kompanije i njenog predsjednika Safeta Kalača (BS) podnio donedavni izvršni direktor Ljubiša Ćurčić (DPS). Sporne isplate otpremnina, dijeljenje bespovratnih stambenih, zapošljavanje rodbine…

Ćurčić je prethodno bio potpredsjednik Opštine Pljevlja (DPS), kao i član menadžmenta Rudnika uglja.

Odbor je umjesto Ćurčića izabrao Zdravka Medenicu za izvršnog direktora Željezničke infrastrukture.

Specijalno tužilaštvo sada ispituje navode Ćurčića, kao i cijelu poslovnu dokumentaciju kompanije.

Takođe, godinama postoje neslaganja između grupa radnika i Kalača oko problema u kompaniji, kao i čestih izmjena sistematizacija po kojima je povećavan broj direktora sektora koji do tada nijesu ni postojali kao i radnih mjesta koja ocjenjuju nepotrebnim kompaniji.

Prema informacijama “Vijesti”, to je nastavljeno i nakon parlamentarnih izbora. Odbor direktora je izmjenio Statut kompanije i kao radno mjesto uveo predsjednik Borda direktora, čime je Kalač dobio mjesečnu platu od dvije hiljade eura umjesto ranijih naknada od cijele ili polovine prosječne plate od 250 ili 500 eura. Spori se i zakonitost odluke Kalača da iz sredstava Fonda zajedničke potrošnje isplati oko 200.000 eura za otpremnine jednom broju zaposlenih koji su bili pred penzijom. Taj novac je, prema pravilima kompanije, mogao da se koristi samo za rješavanje stambenih problema zaposlenih, za koju svrhu je i uplaćivan.

Na državnim jaslama

Željeznička infrastruktura, i pored značajne državne pomoći, loše posluje i ima nagomilani gubitak.

Kratkoročne obaveze kompanije iznose 40 miliona eura, a dugoročne 37 miliona, dok su godišnji prihodi u 2019. godini bili 14,5 miliona. Ukupni akumulirani gubitak je skoro četiri miliona. Za devet mjeseci ove godine prikazan je profit od 607 hiljada eura, dok su kao prihod naveli i pomoć i dotacije iz državnog budžeta od 11 miliona eura. Interni revizor je u izvještaju o poslovanju kompanije za prošlu godinu naveo više skretanja pažnje i izdvojenih mišljenja. Ukazano je i na veliki broj izgubljenih sudskih sporova, kao i na mogućnost da kompanija zbog toga izgubi značajne iznose novca. Kompanija više od 90 odsto svojih troškova pokriva dotacijama iz državnog budžeta, pa je i svaki nenamjenski rashod i izgubljeni spor plaćen novcem građana i poreskih obveznika.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *