Plaćanje za deset sekundi: Dvije banke u Sloveniji se pridružile panevropskoj platnoj infrastrukturi

Dodajte komentar

Od juče se u Sloveniji koristi panevropska platna infrastruktura za izvršenje neposrednih plaćanja u eurima (TIPS).

Njegova glavna prednost je što omogućava izvršenje neposrednih plaćanja, u najviše deset sekundi, u eurima i prekogranično, ne samo u Sloveniji, izvještava Banka Slovenije.

U slučaju trenutnih uplata nakon prenosa sredstava, primalac prima uplatu gotovo odmah ili u roku od najviše deset sekundi, bez obzira na dan ili sat. Za sada su se infrastrukturi pridružile dvije slovenačke banke, a to su Banka Intesa Sanpaolo i Sberbank banka, a trenutno ih je ukupno 55 u eurozoni.

Banka Slovenije procjenjuje da će se sljedeće godine povećati broj pružalaca usluga u okviru ove infrastrukture u Sloveniji i eurozoni.

U julu ove godine, Upravno vijeće usvojilo je odluku da će uključivanje u TIPS biti obavezno od novembra 2021. za sve učesnike u platnom sistemu TARGET2 (ima ih 1.050) koji su se pridružili panevropskom sistemu neposrednih plaćanja. Stoga Banka Slovenije očekuje da će se 2021. godine ostalim slovenačkim bankama i štedionicama koje nude platne usluge pridružiti TIPS-u, prenosi Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *