Informacije o vakcini podigle S&P500 do rekorda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, pa je S&P 500 dostigao novi rekord, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje pozitivnim vijestima o vakcini protiv koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 104 boda ili 0,35 posto, na 30.173 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 3.702 boda, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 12.582 boda.

Ulagače su juče ohrabrile pozitivne vijesti o vakcini protiv koronavirusa, pa su među najvećim dobitnicama bile dionice farmaceutskih kompanija.

Dionica Johnson & Johnsona poskupila je 1,7 posto, nakon što je kompanija poručila da bi testiranje njenepotencijalne vakcine moglo biti završeno u januaru, ranije nego što se očekivalo.

Cijena dionice Moderne skočila je, pak, 6,5 posto, nakon što je Švajcarska povećala narudžbe od te kompanije, dok je dionica Pfizera poskupila 3,2 posto jer je ta kompanija prošla još jednu prepreku kako bi njeza vakcina mogla biti korištena u SAD-u.

Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na novom rekordu

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica dostigle rekordne nivoe jer su ulagače, kao i juče na Wall Streetu, ohrabrile dobre vijesti o vakcini protiv koronavirusa i jer se nadaju novim podsticajnim ekonomskim mjerama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto i dostigao rekord od kada postoji.

Rekord je dostigao  i MSCI indeks svih svjetskih berzi.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,4 posto. U Šangaju, pak, berzanski indeksi stagniraju.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *