Voda se pridružila zlatu, nafti i ostaloj robi kojom se trguje na Volstritu

Voda se pridružila zlatu, nafti i ostaloj robi kojom se trguje na Volstritu, što samo pokazuje koliko je ovaj resurs ograničen i koliko, uprkos tom saznanju, vodimo računa o njemu.

Naime, od ove nedjelje će poljoporivrednici, hedž fondovi i opštine moći da se klade na potencijalnu nestašicu vode, pošto CME Group Inc. pušta na tržište fjučerse kalifornijskog tržišta vode vredne 1,1 milijardi dolara. Prema navodima ove kompanije, fjučersi će pomoći korisnicima vode da bolje upravljaju rizicima i adekvatnije usklade ponudu i potražnju.

To zapravo ne znači da će se trgovati pijaćom vodom iz cijevi komunalnih preduzeća, već ugovorima iz ove oblasti. I dok investitori tvrde da je to dobar mehanizam za unaprjeđenje efikasnosti potrošnje vode, analitičari kažu da fjučersi otvaraju mogućnost za vještačko podizanje njene cijene.

Uvođenje ovih „vodenih“ fjučersa na finansijsko tržište najavljeno je još u septembru kada su toplotni talasi i požari divljali po zapadnoj obali SAD.

„Klimatske promjene, suše, rast populacije i zagađenje će najvjerovatnije u narednim godinama podstaći veliki rast cijene vode“, pojašnjava ovaj fenomen Din Drej, analitičar i direktor RBC Capital Markets.

Kako piše Blumberg, već sada je snabdijevanje vodom veliki problem za dvije milijarde ljudi, a u narednih nekoliko godina to bi mogao da postane za dve trećine globalne populacije.

Izvor: Bif.rs

Check Also

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna da preuzme aerodrom u Beranama

Njemačka kompanija Elite-private-jet-service spremna je da već ove sedmice obezbijedi novac i započne posao oko …

One comment

  1. Coca-Cola kupuje fabrike vode pa će i akcije da skoče…

Leave a Reply

Your email address will not be published.