Wall Street: Stižu kriptovalute

Dodajte komentar

Optimizam se vratio u svijet kriptovaluta. Razlozi su povećani interes institucionalnih investitora, prihvatanje od strane sve više kompanija i platnih sistema, kao i ponovna vjera da bi mogle biti sigurno sklonište kapitala u kriznim vremenima.

Bitkoinom se ovih dana trguje po cijenama vrlo bliskim najvišem nivou ikada, a porast cijene zabilježile su i gotovo sve druge vodeće kriptovalute.

Dodatni optimizam ulagačima u kriptoimovinu možda će sada dati i najava američke kompanije
S&P Dow Jones Indices. Oni su poznati po svojim berzanskim indeksima koji već decenijama odražavaju sentiment i kretanja tržišta kapitala, a uskoro će u njihov portfelj indeksa biti uvršteni i oni koji prate kretanja na tržištu kriptovaluta.

U proračune će ulaziti cijene više od 550 aktivnih kriptovaluta, a u kompaniji se nadaju da će njihovi indeksi pružiti ulagačima bolje podatke o kretanjima cijena, ali i otvoriti ovo tržište brojnim novim ulagačima zainteresovanim za kriptovalute. Na ovaj potez odlučili su se jer smatraju da je sada pravo vrijeme za to – digitalna imovina postaje sve značajniji dio imovine ulagača, pa je potrebno imati nezavisne, pouzdane i lako shvatljive pokazatelje, poručuju iz
S&P Dow Jones Indices-a.

Za izradu indeksa i praćenje njihovih kretanja koristiće se tržišni podaci o kriptovalutama američke kompanije Luka. Osim stabilnih i pouzdanih informacija, pokretanje indeksa trebalo bi da pruži veću sigurnost ulagačima i da smanji rizike ulaganja, te da ih učini ravnopravnom imovinom za ulaganje s obveznicama, dionicama i drugim hartijama od vrijednosti na berzama.

Prvi berzanski kriptoindeksi premijeru bi trebalo da imaju sljedeće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *