Ugostitelji uputili predloge novoj Vladi

Dodajte komentar

Udruženje ugostitelja Crne Gore uputilo je danas niz predloga na više adresa u Vladi kako bi se obezbijedilo fukncionisanje privredne djelatnosti i zadržavanje radnih mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu Crne Gore.

Ugostitelji su se obratili premijeru Zdravku Krivokapiću, njegovom zamjeniku Dritanu Abazoviću i ministrima Mladenu Bojanići, Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću.

Pridržavajući se preporuka i savjeta crnogorskih epidemiologa – da ne bi trebalo zatvarati djelatnosti kad bi se svi pridržavali mjera – iz Udruženja ugostitelja ističu da su svi na istom zadatlku te podržavaju i zahtijevaju drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

Konstatujući da su zaključno sa novembrom imali subvencije koje je prethodna vlada obezbijedila, a napominjući da od 1. decembra nema nikakvih ekonomskih mjera niti subvencija za ugrožene djelatnosti, ističu da je neophodno da se urgentno reaguje.

Uvjereni da će naići na razumijevanje nove izvršne vlasti, Ugostitelji Crne Gore su formulisali niz prijedloga za novu vladu, očekujući da hitno budu razmotreni.

Između ostalog, predlažu reprogram parafiskalnih nameta, plaćanja struje, vode, komunalija koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na rok od pet godina. Smatraju i da je neophodno sniženje stope PDV-a na usluge u ugostiteljskim objektima na 7 odsto, a predlažu da ta mjera traje u naredna 24 mjeseca.

Predlažu i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura u narednih šest mjeseci, kao i petogodišnji reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka kojeg daju poslodavci dok traju mjere.

Od nove vlade će zatražiti subvencije za za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine sa početkom od 1.decembra, kao i obezbjeđenje refundacije cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su ugostiteljska preduzeća bila ili budu zatvorena.

U skladu sa ovim mjerama, ugostitelji smatraju neophodnim obustavu svih prinudnih naplata koje su pokrenute od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija).

Analizirajući neophodna sopstvena ulaganja uodržanje procesa rada koji je u intersu i ekonomije i društva, ugostitelji traže da se iznađe mogućnost obezbjeđivanja beskamatne faktoring linije sa IRF -om, kao i oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave te subvencionisanje od 10 eura po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine.

Ukoliko nova vlada prihvati predložene mjere koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, Ugostitelji Crne Gore se obavezuju da svako radno mjesto bude očuvano i da budu partner državi u suzbijanju i eliminisanju ,,rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj djelatnosti.

Pozivajući se da naučni radovi (NATURE, “Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions”) da su najbitnije mjere za suzbijanje epidemije – zabrana većih i manjih okupljanja, edukacija stanovništva i komunikacija, kao i pomoć i posebna pažnja prema rizičnim grupama – predstavnici ugostitelja su uvjereni da se solidarnošću svih može sačuvati i javno zdravlje i ekonomska supstanca.

Ugostitelji su naglasili da podržavaju i zahtijevaju drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

– Vjerujemo da ste i Vi svjesni da je ovakvo stanje neodrživo. Nemoguće je održati likvidnost naše djelatnosti u ovim uslovima i neophodna je hitna i snažnija podrška države i u sadašnjoj situaciji i u situaciji eventualnog zatvaranja. U suprotnom, ovaj sektor biće nemoguće održati. Naši zahtjevi su usmjereni isključivo na preživljavanje i spremni smo, uz neophodnu pomoć države, odreći se profita i sačuvati svako radno mjesto kako bismo, kad ova kriza prođe, bili spremni da budemo jedna od najuređenijih djelatnosti i najvećih poslodavaca u Crnoj Gori. Za svaki od naših prijedloga Vam, po potrebi, možemo dostovati i ekonomske pokazatelje njihove opravdanosti dugoročne isplativosti po državu i društvo u cjelini – navodi se u dopisu.

Ugostitelji su tražili i direktan susret sa članovima vlade kako bi razgovarali o mogućim rješenjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *