Pitanje za Bank of England: Gdje je 50 milijardi funti?

Dodajte komentar

Posljednjih godina u Britaniji pada upotreba gotovine, ali raste potražnja za novčanicama.

Nikome nije sasvim jasno gdje odlaze sve te novčanice i s kojom namjerom.

Grupa britanskih zakonodavaca saopštila je da “nedostaje” čak 50 milijardi funti u gotovini i pozvala je centralnu banku Velike Britanije da istraži taj problem.

“Novac je negdje sakriven, ali centralna banka ne zna gdje, zbog koga ili zašto – i ne čini se da je previše zanima šta se događa”, rekla je zastupnica Meg Hilier, koja nadgleda državne finansije, a prenosi Si-En-En.

Vrlo brzo su se javili iz britanske centralne banke (Bank of England) i rekli kako “pripadnici javnosti ne moraju da objašnjavaju banci zašto žele da drže novčanice”.

“Novčanice ne nedostaju, a centralnaa banka će nastaviti da zadovoljava javnu tražnju za novčanicama”, dodali su.

Broj novčanica u opticaju dosegao je u julu u Britaniji rekordnie 4,4 milijarde, ukupne vrijednosti od 76,5 milijardi funti. Za poređenje, 2000. godine u opticaju je bilo 1,5 milijardi novčanica u vrednosti od oko 24 milijarde funti.

S druge strane, sve više pada procenat plaćanja gotovinom. Prije deset godina, u Britaniji se papirni novac koristio u šest od 10 transakcija, a prošle godine u manje od tri, prenosi Index.

Bank of England procjenjuje da se između 20 i 24 odsto vrijednosti novčanica u opticaju koristi za gotovinske transakcije, a da daljih pet odsto domaćinstava “drže” gotovinu kao štednju.

“Malo znamo o tome gde se nalazi ostatak u vrijednosti od oko 50 milijardi funti. Moguća objašnjenja uključuju držanje novca u inostranstvu za potrebe transakcije ili štednje ili držanje novca u Britaniji u samim domaćinstvima ili zbog upotrebe u sivoj ekonomiji”, navodi agencija NAO, koja nadgleda državnu potrošnju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *