MasterIndex CG: 31% više onlajn kupaca nego prije pandemije, karticama plaća 72% njih

Dodajte komentar

Broj korisnika onlajn plaćanja povećao se za 31% u odnosu na period prije izbijanja pandemije Covid-19 po čemu je Crna Gora lider u regionu, pokazalo je ovogodišnje MasterIndex Crna Gora istraživanje. Onlajn plaćanja koristi 70% ispitanika, od čega 16% plaća onlajn makar jednom nedeljno, dok 36% koristi onlajn plaćanja makar jednom mjesečno.

MasterIndex, tradicionalno godišnje istraživanje finansijskih navika i potreba aktivnih korisnika kartica u Crnoj Gori, pokazalo je i da su muškarci aktivniji onlajn kupci od žena (54 prema 46 procenata), dok su posmatrano po starosnoj strukturi, najaktivniji onlajn kupci starosti između 45 i 59 godina (27%), a za njima slijede oni uzrasta između 25 i 34 godine (25%) i između 35 i 44 (23%).

Plaćanje debitnim, kreditnim i pripejd karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 72% ispitanika, što dokazuje da se korisnici oslanjaju na brzinu, jednostavnost i sigurnost elektronskih plaćanja, kao i da su ih prepoznali kao zdravstveno bezbjedniju opciju tokom pandemije. Na keš prilikom dostave oslanja se tek 28% ispitanika, i ovo su rezultati koji digitalno tržište Crne Gore takođe stavljaju na lidersku poziciju u regionu.

„Onlajn poslovanje i internet kupovina biće mehanizam koji će malim i srednjim proizvođačima pomoći da ublaže ekonomske efekte pandemije i ograničenja u radu i kretanju, ali i mehanizam koji će im pomoći da sutra rastu kako lokalno, tako i globalno. Trenutne okolnosti su dodatno podcrtale važnost onlajn prisustva bez obzira na veličinu, region ili privredni sektor u kome trgovac posluje, a ukazuju i na relevantnost digitalnih plaćanja u svakodnevici potrošača. Imajući u vidu da 33% ispitanika kupuje isključivo na veb sajtovima domaćih trgovaca, a još 30% njih kombinuje lokalnu i inostranu ponudu, jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg onlajn tržišta ogroman i još uvek nedovoljno iskorišćen, kao i da će edukacija svih tržišnih činilaca biti značajnija nego ikada“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Da se potrebe potrošača sve više sele u onlajn okruženje, govore i podaci da 44% ispitanika garderobu kupuje putem interneta, mjesečne račune onlajn plaća njih 29%, a po petina ispitanika putem interneta poručuje sportsku opremu i elektronske uređaje. Namirnice i potrepštine za domaćinstvo onlajn poručuje 17% ispitanika, dok 10% građana ima pretplate na digitalne striming servise kao što su Netflix, Deezer i Spotify.

Konačno, MasterIndex otkriva da je polovina ispitanika u potpunosti uvjerena u sigurnost onlajn kupovine. Nivo povjerenja korisnika u sigurnost onlajn plaćanju povezan je sa njihovim praktičnim iskustvom, a uvijek se savjetuje korisnicima da pristupe onlajn plaćanjima na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to jest da nikome ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove, da ne dijele ove podatke onlajn i preko društvenih mreža, kao i da provjere da li veb stranica trgovca ima simbol katanca i katanca i https:// oznaku koje garantuju sigurnu enkripciju podataka. Takođe se korisnicima savjetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao garancije da se njihovi platni podaci razmjenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem, a da svaku onlajn kupovinu štite dodatni zaštitni mehanizmi zasnovani na biometrijskoj autentifikaciji i koji su dostupni na svim uređajima koje oni koriste.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *