Kule u Budvi i dalje samo na animaciji

Dodajte komentar

Realizacije jedne od najvećih investicija turskih kompanija u crnogorski turizam, koja je umalo dovela do raspada bivše budvanske vlasti – gradnja hotela sa apartmanima za tržište “Mia Budva“ – dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred Jadranskog sajma, po svemu sudeći neće uskoro početi.

Iako su još u februaru od Ministarstva održivog razvoja, na čijem je čelu bio tadašnji premijer Duško Marković, dobili zeleno svjetlo za projekat uprkos oštrom protivljenju opštinske vlasti, prije svega Sekretarijata za zaštitu imovine kojim rukovode Demokrate, turski biznismeni okupljeni oko firme “Mia investments“ nijesu ni započeli uređenje parcele, a kamoli gradnju.

Očekivalo se da će radovi početi nakon što je početkom oktobra prestala da važi zabrana radova za ekskluzivnu zonu, u kojoj se i nalazi parcela.

U Opštini su “Vijestima“ kazali da nijesu upoznati da li će projekat uopšte biti realizovan, jer se spekulisalo da će doći do prolongiranja.

U osnivačkoj strukturi kompanije došlo je do promjena – od početka oktobra kao jedan od akcionara sa 22 odsto kapitala više se ne vodi firma “Corpes Properties Limited”, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, već je to sada budvanska kompanija “Art Investment“ čiji je osnivač Habip Arikan, koji je ujedno i izvršni direktor “Mia investments”.

Do prije dva mjeseca osnivački kapital sa po 22 odsto dijelile su firme “Feelife Limited”, “Lowell Resources Limited” i “Corpes Properties Limited”, čiji su osnivači sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, dok je “Mia Istanbul Gayrimenkul Yatirim Anonim Sirketi”, društvo osnovano u Turskoj, imalo 34 odsto kapitala.

Arikan je ranije za “Vijesti“ kazao da je “Mia Investments” u stoprocentnom vlasništvu turskih državljana.

“Habip Arıkan jedan od osnivača kompanija Arıkan group koje posluju u različitim sektorima, uključujući, ali ne ograničavajući se na turizam, te razvojne projekte u sektoru nekretnina. Ozan Sener je generalni direktor grupacije Sera group koja se nalazi među prvih 200 kompanija u Turskoj i Murat Kader suosnivač međunarodne dizajnerske grupe IKI design group. Jedini akcionar društva Corpes Properties Limited je istoimena kompanija (Corpes Properties Limited), čiji je jedini akcionar Arikan. Jedini akcionar društva Lowell Resources Limited je istoimena kompanija, gdje je jedini akcionar Sener, dok je jedini akcionar društva Feelife Limited kompanija Bromley Group Ventures Limited, čiji je jedini akcionar Kader“, tvrdili su u “Mia investments“ nakon brojnih optužbi budvanskih političkih partija da se iza tih kompanija kriju visokopozicionirani političari iz DPS-a.

Ipak, projekat vrijedna 70 miliona, kako je najaveno iz kompanije, gradnja hotela sa 5 zvjezdica mješovitog poslovnog modela sa 144 standardne hotelske sobe i 208 hotelskih apartmana, i dalje je samo kompjuterska animacija.

Dvije kule trebale su da niknu na parceli od 8.500 kvadrata koja je uknjižena na firmu “Safiro beach“, iza koje, prema tvrdnjama biznismena Duška Kneževića koga Specijalno tužilaštvo optužuje za brojne malverzacije, stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović.

Knežević je u više navrata tvrdio da su mu Đukanović i Gvozdenović oteli atraktivnu parcelu, što je druga strana demantovala.

I budvanske Demokrate su u nekoliko navrata isticale da je riječ o biznisu Gvozdenovićevog sina Marka…

Arikan je ranije za “Vijesti“ kazao da ne posluju sa crnogorskim političarima i da iza te kompanije ne stoje Gvozdenovići.

Zemljišni kompleks je pod hipotekama Pireus banke zbog milionskih kredita, a staromještani vode borbu za povraćaj i pred sudom pokušavaju da dokažu da im je zemlja oduzeta bez naknade.

Ništa ni od vrtića

Turski biznismeni namjeravali su da izgrade, opreme i Budvi poklone vrtić, što je predviđeno protokolom koji su prije godinu i po potpisali sa tadašnjim i aktuelnim gradonačelnikom Markom Batom Carevićem.

To je Carevića koštalo zaoštravanja odnosa sa koalicionim partnerima iz redova Demokrata, URA i Crnogorske i dovelo do političke krize. Tada vladajućih 12 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske i URA incirali su zakazivanje hitne sjednice lokalnog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o protokolu i njegovom poništenju, smatrajući da su turski biznismeni time pokušali da “kupe“ saglasnosti kako bi na pjeni od mora gradili solitere.

Do održavanja sjednice nikada nije došlo jer odbornici DF-a, potpomognuti opozicionim odbornicima iz DPS-a i SD-a, te dva samostalna, nijesu izglasali takav dnevni red.

Budvanski parlament je praktično četiri mjeseca bio u blokadi, da bi Carević sredinom oktobra prošle godine poništio protkol koji je zaključio sa turskim investitorima.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *