Ryanair kupio 75 aviona Boeing 737 MAX

Dodajte komentar

Niskotarifni prevoznik Ryanair kupio je 75 Boeingovih aviona  737 MAX za devet milijatrdi dolara, što je najveća kupovina ovog tipa Boeingovih aviona od fatalnih nesreća iz 2018. godine.

Ovom je narudžbom Boeing napokon dobio malo “vazduha”. Tek prije nekoliko nedjelja regulatori su odobrili ponovne letove 737 MAX aviona.

Dionice Boeinga nakon ove su informacije uzletjele 6 posto.

“Oduvijek sam vjerovao da će se knjiga narudžbi početi ispunjavati povratkom industrije”, rekao je izvršni direktor Boeinga David Calhoun na ceremoniji potpisivanja u Washingtonu.

Boeing se nada još privlačnijim MAX naredbama, rekli su izvori.

Ryanair nije otkrio cijenu koju će platiti, ali trgovci kažu da ponude obično uključuju popuste veće od 50% punih cijena.

Očekivalo se da će Ryanair dobiti još veći popust od preko dvije trećine. Upitan tokom ceremonije potpisivanja ugovora o ustupcima cijena koje je ponudio Boeing, glavni izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary se našalio:

“Nedovoljno … Žao mi je što moram reći da je to vrlo skroman popust.”

Ryanair već ima naručenih 135 aviona tipa MAX 200 sa 197 mjesta, a očekuje se da će prvi avion iz te narudžbe dobiti početkom sljedeće godine, a posljednji do kraja 2024. godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *