Ristić: Kupovina aviona bolja od iznajmljivanja

Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije, ocijenio je izvršni direktor nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines Vlastimir Ristić i dodao da je iznajmljivanje aviona loša opcija.

“Kupovina aviona je rješenje za male zemlje koje žele da imaju funkcionalne kompanije. Iznajmljivanje aviona je loša opcija, jer mala tržišta ne mogu osigurati nalet koji opravdava fiksnu rentu”, rekao je Ristić za vazduhoplovni portal analitičara Alena Šćurića, Zamaaero.

On je kazao da lizing ima smisla samo ako se fiksna renta razbije na veliki nalet. U suprotnom slučaju fiksni troškovi gutaju svaki rad.

Ristić se složio da je sada dobro vrijeme za kupovinu ili lizing aviona, posebno “embraera”, kojih ima velik broj svježe prizemljenih. U pitanju su avioni koji nijesu jako stari i imaju relativno mali broj sati leta.

Prema njegovim riječima, male zemlje moraju finansirati avijaciju, ali da pritom mogu birati da li će finansirati svoju ili tuđe kompanije.

Ristić je podsjetio da u slučaju finansiranja svoje kompanije novac ostaje u zemlji, a zapošljava se domaća radna snaga, koja plaća poreze i troši plate u svojoj državi.

On je kazao da je još važnije to što tada država upravlja svojim destinacijama i ulaže u linije koje vremenom postaju ozbiljan turistički tok.

Jednako tako država upravlja svojim avionima u kriznim situacijama, što potvrđuje upravo situacija sa pandemijom Covid-19.

Ristić je naveo i da je MA spreman za prevoz vakcine, te da samo čeka odluku Vlade kako bi ona za par sati bila na raspolaganju građanima.

Check Also

MOR: Zaposlene koji rade od kuće treba bolje zaštititi

Zaposleni koji rade od kuće, a čiji se broj dramatično povećao usljed širenja pandemije COVID-19, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *