Pandemija najteže pogodila plate žena i najslabije plaćenih radnika

Mjesečne plate radnika u mnogim su zemljama zbog pandemije smanjene ili su stagnirale u prvoj polovini godine, a najteže su bile pogođene žene i najslabije plaćeni radnici, objavila je Međunarodna organizacija rada (ILO).

Kriza će vjerovatno izazvati ogromne pritiske na smanjenje plata u bliskoj budućnosti, upozorila je agencija Ujedinjenih naroda (UN) u izvještaju od srijede.

Plate su padale ili su rasle sporije u dvije trećine zemalja za koje su podaci bili dostupni. U ostalima su pak naizgled rasle zato što su mnogi slabije plaćeni radnici ostali bez posla, što je rezultiralo većim prosjekom, tumače u ILO-u.

Bez subvencija, poput programa za naknadu plaza radnika kojima je zbog koronakrize rad bio onemogućen, žene bi u drugom tromjesečju izgubile 8,1 posto plate, u poređenju s 5,4 posto koliko bi izgubili muškarci, pokazao je izvještaj ILO-a.

Zaposleni na poslovima koji traže niže kvalifikacije poslovima izgubili su više radnih sati od onih na menadžerskim i stručnim poslovima, napominju, prenosi SEEbiz.

“Produbljena nejednakost koju je izazvala koronakriza mogla bi nam u nasljeđe ostaviti pogubno siromaštvo i društvenu i ekonomsku nestabilnost”, upozorio je glavni direktor ILO-a Guy Ryder.

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 7. mart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *