Nevjerovatno poskupljenje biljnih ulja podiglo cijene hrane blizu rekorda

Dodajte komentar

Cijene hrane snažno su porasle u novembru, približivši se rekordu u šest godina, podstaknute “nevjerovatnim” poskupljenjem biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks, koji mjeri mjesečne promjene cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u novembru  u prosjeku 105,0 bodova, što je njegova najveća vrijednost od decembra 2014.

U porešenju sa oktobrom porastao je 3,9 posto, najsnažnije od jula 2012. godine, napominju u agenciji UN-a.

Najsnažnije su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, “nevjerovatnih” 14,5 posto u odnosu na oktobar, predvođene poskupljenjem palminog ulja zbog naglog pada globalnih zaliha.

Indeks cijena žitarica porastao je znatno skromnijih 2,5 posto u odnosu na oktobar, odražavajući više izvozne cijene pšenice zbog “smanjenih procjena žetve” u Argentini. Poskupio je i kukuruz, djelimično pod uticajem sniženih prognoza uroda u SAD-u i Ukrajini.

U poređenju s prošlogodišnjim novembrom cijene žitarica više su 20 posto.

Šećer je u prosjeku poskupio 3,3 posto u odnosu na oktobar pod uticajem strahovanja od smanjene globalne proizvodnje u novoj poljoprivrednoj sezoni, s obzirom na loše vremenske prilike koje su prigušile procjene uroda šećerne repe i trske u EU, Rusiji i na Tajlandu.

Indeks koji mjeri kretanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je u novembru 0,9 posto u odnosu na oktobar, približivši se rekordu u godinu i po dana, podržav poskupljenjem maslaca i sira te naglim rastom prodaje u Evropi u sezoni niske proizvodnje.

Isti je postotni rast bilježio i indeks koji mjeri kretanja cijena mesa, odražavajući rast cijena govedine, ovčetine i svinjetine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *