Kako je Netflix svojom serijom zadao lekciju advertajzingu

Dodajte komentar

Marketinški stručnjaci znaju da maltene nijedna reklama, u koju su uložene hiljade i hiljade dolara, nije tako dobra i efikasna kao preporuka “od usta do usta”.

Više vjerujete prijatelju, nego bilbordu, zar ne? Niste jedini. Milioni su poslušali toplu preporuku svojih bližnjih, vezanu za seriju “The Queen's Gambit“, a onda je krug počeo da se širi. Informaciona kompanija Nielsen stoji iza ovih pouzdanih podataka, a oni otkrivaju nešto nevjerovatno.

Naime, Netflix, najpopularniji striming servis, pustio je u promet svoju novu seriju još krajem oktobra. U prvih 28 dana pogledalo je 62 miliona domaćinstava širom svijeta, a pregled se računa ako se sa jednog naloga program gleda dva minuta ili više.

Ono što je zanimljivo, međutim, jeste nagli rast popularnosti ove mini-serije, koja na maestralan način prikazuje radnju romana Voltera Trevisa iz 1983. godine.

“The Queen's Gambit” je između 26. oktobra i 1. novembra (u nepunih nedjelju dana), samo u SAD, dospjela na mesto broj 1 po gledanosti, sa ukupno 1,85 milijardi minuta gledanja.

Poređenja radi, na prethodnom spisku koji je Nielsen formirao, a koji se odnosi na period od 19. do 25 oktobra – serija je bila na 10. mjestu, sa 551 miliona minuta gledanja.

Za to je zaslužna upravo preporuka “od usta do usta”, kojom smo i otvorili ovaj tekst. Dakle, Netflix-u nisu toliko pomogle ni silne reklame, najave i objave na bilbordima ili društvenim mrežama, koliko ljudska riječ.

Serija prati život Bet Harmon povučene devojčice nadarene za šah, uspjela je da na Nielsen-ovoj listi pretekne “The Mandalorian” (Disney Plus). Na 3. mjestu je serija “Star Wars”, sa 1,03 milijardi minuta gledanja.

Kada se prije više od mjesec dana pojavila ova “serija nad serijama”, kompanija “Parrot Analytics” je izvijestila da je potražnja za njom svega pet puta veća od potražnje za nekom prosječnom američkom serijom. Međutim, stvari su se preokrenule.

Ključnog datuma, 20. novembra, “The Queen's Gambit” bila je gledanija čak 20 puta od prosječne serije u SAD. Ono što je još zanimljivije, a o čemu nas obavještava “Parrot Analytics”, jeste da je u Americi skočila prodaja šahovskih setova i to za 125 odsto.

Ipak, Netflix-u se omakao jedan mali peh koji će vas nasmijati.

Izvor: Telegraf.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *