Google ilegalno špijunirao zaposlene prije nego što ih je otpuštao

Dodajte komentar

Kompanija Google prekršila je američke zakone o radu špijunirajući radnike koji su organizovali proteste zaposlenih, prije nego što su dvoje njih i otpustili, prema žalbi koju je danas podnio Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), piše The Verge.

U žalbi se navode dvojica zaposlenih, Lorenc Berland i Ketrin Spajers, koje je kompanija otpustila krajem 2019. godine, navodno zbog sindikalnog aktivizma.

Berland je organizovao zaposlene protiv Googleove odluke da sarađuje sa kompanijom IRI Consultants, firmom koja je nadaleko poznata po naporima protiv sindikata, kada je otpušten jer je pregledao kalendare drugih zaposlenih.

Sada je NLRB utvrdio da je Googleova politika koja brani zaposlenima da gledaju kalendare ostalih zaposlenih nezakonita.

Nekoliko drugih zaposlenih otpušteno je nakon protesta, ali NLRB je utvrdio da su samo otpuštanja Berlanda i Spajers kršila radne zakone.

“Googleovo angažovanje IRI-ja je nedvosmislena izjava da uprava više neće tolerisati organizovanje radnika”, rekao je Berland u izjavi.

Spajers je otpuštena nakon što je kreirala iskačući prozor (pop-up) za zaposlene u Googleu koji posjećuju veb lokaciju IRI Consultants.

“Zaposleni u Googleu imaju pravo da učestvuju u zaštićenim usklađenim aktivnostima”, navodi se u iskačućem prozoru.

Kompanija je rekla da je Spajers prekršila bezbjednosne politike, i naškodila reputaciji kompanije u tehnološkoj zajednici. Sada je NLRB utvrdio da je otpuštanje bilo nezakonito.

“Ove nedjelje NLRB je podneo žalbu u moje ime. Otkrili su da sam ilegalno otpuštena zbog pokušaja da pomognem kolegama”, rekla je Spajers.

Ako se Google ne odluči za nagodbu, žalba će narednih mjeseci ići pred upravnog sudiju, navodi Njujork tajms. Kompanija bi mogla biti primorana da isplati zakasnele zarade i Berlandu i Spajers i da ih ponovo zaposli ako izgubi slučaj.

Google nekada poznat kao najsrećnija tehnološka kompanija, proteklih godina je u centru raznih skandala.

Kompanija je bivšem izvršnom direktoru Andiju Rubinu platila 90 miliona dolara nakon istrage seksualnog uznemiravanja, koja je pokrenula talas protesta u kancelarijama širom svijeta.

U šetnjama je učestvovalo više od 20.000 radnika i privremeno zaposlenih.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *