Dolar na najnižem nivou u dvije i po godine

Dodajte komentar

Kurs dolara u četvrtak je skliznuo na novi najniži nivo u dvije i po godine prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, budući da su investitori skloniji riziku zbog optimizma u vezi vakcine i očekivanja novih podsticaja u američkoj ekononiji.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se tako spustio na novi negativan rekord od aprila 2018. od 90,834 boda. Tokom prijepodneva stabilizovao se na 91 bodu, na gubitku od 0,13 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.

Euro je u takvim okolnostima nakratko dostigao 1,2139 dolara, najvišu cijenu u dvije i po godine. Tokom prijepodneva stabilizovao se na 1,2112 dolara, na više-manje nepromijenjenim nivoima u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

Prema ocjeni valutnih analitičara u banci ING, objavljenoj u najnovijoj bilješci klijentima, takva kretanja kursa eura najvećim se dijelom pripisuju slabljenju dolara.

Dolar je istovremeno oslabio oko 0,1 posto prema japanskom jenu, na 104,28 jena.

Optimizam ulagača pripisuje se jučerašnjim vijestima da je Velika Britanija postala prva država u svijetu koja je odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha protiv covida-19.

Pored toga, naznake napretka u pregovorima o novom paketa podsticaja za američku ekonomiju takođe ohrabruju ulagače, zbog čega su skloniji valutama koje percipiraju rizičnijima.

Britanska funta zadržala se tokom prijepodneva iznad 1,34 dolara, podržana slabijim dolarom, nakon što je britanski ministar obrazovanja Gavin Williamson izjavio da je u pregovorima s Evropskom unijom o budućim trgovinskim odnosima postignut dobar napredak, a irski ministar spoljnih poslova Simon Coveney da vjeruje da postoje dobri izgledi da sporazum bude postignut u idućih nekoliko dana.

Funtom se tokom prijepodneva trgovalo po 1,3417 dolara, što znači da je ojačala oko 0,4 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *