Energetska zajednica: Zapadni Balkan hronično zavisan od uglja

Izvještaj Sekretarijata Energetske zajednice o primjeni planova za 2020. godinu navodi da kašnjenja u pravičnoj i čistoj energetskoj tranziciji u regionu Zapadnog Balkana imaju velike ekonomske i društvene troškove.

U izvještaju Energetska zajednica ukazuje da još nema dokumenta sa postavljenim ciljevima za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2030. godine, kao ni ciljeva za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost, dok je postavljanje ovih ciljeva ugovornim stranama prioritet od 2017. godine.

Izvještaj jasno stavlja do znanja da Ministarski savjet, najviši organ Energetske zajednice, nije usvojio smjernice za dekarbonizaciju, niti se bavi stalnim kršenjem pravnih tekovina Evropske unije koje čine njeni članovi.

Region ne može da priušti dalja odlaganja u preduzimanju akcija za smanjenje njihovih emisija i uspostavljanje NECP koji bi odražavali ambiciju u skladu sa EU i Pariskim sporazumom, rekao je Vendel Trio, direktor Mreže za klimatske akcije (CAN), navodi se u saopštenju.

“Hronična zavisnost Zapadnog Balkana od uglja rezultira kontinuiranim lošim zdravljem i ranom smrću u regionu i šire. Zavisnost ove veličine zahteva viziju, ambiciju, odluku, sada, za prelazak na održiv, klimatski prihvatljiv i zdrav energetski sistem”, dodala je Vlatka Matković, viši službenik za zdravstvo i energetiku u Savezu za zdravlje i životnu sredinu.

Izvor: 021, FoNet, BizLife

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.