Njemačka najavila “kraj velikodušnosti”

Njemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih mjerama protiv širenja virusa korona.

– Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vrijeme dijeliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu – rekao je u ponedjeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

– Promet ne može biti jedini kriterijum – rekao je Braun.

Njemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni mjerama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 posto od prometa ostvarenog u istim mjesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta njemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi eura više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smjeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje “biti pomoći za ekonomiju”, ali da se modaliteti proračuna moraju promijeniti.

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *