Jeftini krediti oporavili tursku ekonomiju u trećem kvartalu

Dodajte komentar

Turski BDP službeno je porastao za 6,7% na godišnjem nivou u trećem kvartalu, dok je vlada podsticala ekonomiju jeftinim kreditima i – dok je odbijala da objavi pune skupove podataka koji bi razotkrili ogromne razmjere izbijanja koronavirusa.

Kvartalno, ekonomska proizvodnja je u trećem kvartalu porasla za 15,6 posto. Prema zvaničnim podacima Turskog zavoda za statistiku, u drugiom kvartalu kada je kriza protiv koronavirusa zahvatila ekonomiju i vlada uvela selektivne blokade, BDP se srušio za 9,9% na godišnjem nivou i 10,8 posto kvartalno).

Jason Tuvey iz Capital Economics-a rekao je da “dugotrajna slabost u turističkom sektoru, kao i nedavno pooštravanje mjera za suzbijanje virusa i monetarnih uslova, znači da će oporavak vjerovatno pasti u četvrtom kvartalu i početkom 2021. godine”.

Tuvey je dodaoda je analiza podataka pokazala da je oporavak vođen brzim oporavkom domaće potražnje.
Kako su mjere za suzbijanje virusa ublažene i oslobođena neka obustavljena potražnja, potrošnja domaćinstava skočila je 21,4% kvartalno, što je za više od 8 posto prešlo vrhunac u Q4 2019.

– Također je došlo do naglog povećanja investicione potrošnje kvartalno za 20,8 posto, uprkos tome što je u prvoj polovini godine pretrpio tek umjereni pad od 4,9 posto. Državna potrošnja se takođe brzo oporavila.

– Ali ekonomski oporavak u trećem kvartalu bio je neuravnotežen i na kraju je pogoršao neke srapoljne njivosti Turske. Izvoz je možda porastao u trećem kvartalu, ali je snažna domaća potražnja nastavila da podstiče uvoz. Dok je izvoz u trećem kvartalu opao za više od 20 posto na godišnjem nivou, uvoz je porastao za 15 posto. To je doprinijelo rastućem deficitu tekućeg računa i pritisku na liru tokom većeg dijela ove godine, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *