Mustier

Jean-Pierre Mustier odlazi iz UniCredita u aprilu 2021.

Francuz Jean-Pierre Mustier, koji je na čelu italijanske banke UniCredit od 2016. godine, napustiće svoje mjesto u aprilu 2021. godine zbog razlika u strategiji koju treba slijediti, objavila je banka.

Mustier, koji je četiri godine vodio veliku transformaciju banke, rekao je upravnom odboru UniCredita da neće tražiti novi mandat.

– Posljednjih mjeseci postalo je očigledno da strategija plana” Tima 23 “i njegovih temeljnih stupova više nisu u skladu sa trenutnom vizijom upravnog odbora, objasnio je francuski lider, citiran u saopštenju za medije. -Shodno tome, donio sam odluku da napustim grupu na kraju svog mandata u aprilu 2021, kako bih Odboru omogućio da definiše buduću strategiju.

– U svakom slučaju, uvijek sam smatrao da je pet godina idealno vrijeme za ispunjavanje uloge izvršnog direktora u kompaniji, a mojih pet godina u UniCreditu bilo je nevjerovatno iskustvo. Ponosan sam na ono što smo postigli i to u tako kratkom vremenskom periodu, dodao je.

Prema bankarskim izvorima s kojima je razgovarao AFP, posljednjih mjeseci pojavile su se tenzije između Mustiera i dijela odbora direktora oko talijanske strategije grupe.

Naročito po pitanju o prijedlogu talijanske vlade UniCreditu za kupnju banke BMPS, koja je imala koristi od javnog spašavanja 2017. godine.

Mustier, koji je na čelo UniCredita stigao u julu 2016. godine, izveo je veliku reorganizaciju grupe, koja je tada bila među bankama s manjim učinkom tokom testova otpornosti koje je provodila Europska agencija za bankarstvo (EBA).

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *