Hidroenergiji Montenegro subvencije za osmu mHE

Dodajte komentar
Ilustracija

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) usvojila je zahtjev firme Hidroenergija Montenegro i donijela rješenje kojim toj firmi daje status povlašćenog proizvođača za mini hidroelektranu (mHE) Jelovica 1 u opštini Berane.

Povlašćeni status firmi Hidroenergija Montenegro garantuje otkup svakog proizvedenog kilovat sata električne energije po podsticajnoj cijeni, koja je za više od 50 odsto veća od tržišne, piše Dan.

„Hidroenergiji Montenegro utvrđuje se status povlašćenog proizvođača za proizvodni objekat mHE Jelovica 1. Status povlašćenog proizvođača se utvrđuje sa rokom važenja od 12 godina, počev od danas“, navodi se u rješenju RAE, koje je usvojenom na sjednici u petak.

To je Hidroenergiji osma mHE za koju imaju povlašćeni status. Od 2013. godine do sada su redom dobijali status povlašćenog proizvođača za mHE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1, Šekular i Jelovica 2. Hidroenergija je firma koja ima najviše izgrađenih mHE od svih firmi u Crnoj Gori.

Vlasnici firme su Oleg Obradović i Ranko Radović. Obradović, preko Hemere kapital, ima 40 odsto udjela i on je u firmi od početka, dok Radović ima 60 odsto udjela.

Radović se u Hidroenergiji prvi put pojavio 2012. godine kao izvršni direktor, kada je Bemax preuzeo 60 odsto udjela kompanije. Кasnije je od 60 odsto udjela Bemaxa, po 25 odsto pripalo Aleksandru Mijajloviću i Ranku Uboviću, a ubrzo nakon toga su podijelili i preostalih 10 odsto, pa su imali po 30 odsto udjela.

Prije nekoliko godina Radović je preuzeo udio Mijajlovića i Ubovića u Hidroenergiji i sada se na njega vodi 60 odsto ove profitabilne kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *