Globalni oporavak kasni i zato što američki investitori ostaju kod kuće

Dodajte komentar

Globalne investicije pokazale su slab oporavak u septembru, jer američki investitori, tradicionalno najveći izvor globalnog kapitala, nastavljaju da favorizuju domaće umjesto međunarodne projekte, pokazuju podaci fDi Markets-a.

Indeks fDi, koji prati “raspoloženje” stranih investitora, u septembru je iznosio 734 poena, što je za 26,2 odsto manje u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Indeks je izgubio 27,3 odsto vrijednosti u prvih devet mjeseci godine, u poređenju sa istim periodom lane, pokazuju podaci fDi Markets-a.

Stav američkih investitora da ostanu samo na domaćem tržištu i dalje usporava globalni ekonomski rast.

Šireći opseg na prvih devet mjeseci godine, američki investitori najavili su 2.322 unutardržavnih projekata, što je za 44 odsto više od 1.616 najavljenih u inostranstvu.

Ova razlika u broju između unutardržavnih i prekomorskih projekata za američke investitore nikada nije bila veća.

Uprkos tome što je držao korak sa rekordnim nivoom investicione aktivnosti u inostranstvu, Amazon je najavio dvostruko više investicionih projekata kod kuće. Kompanija je ubrzala domaće poslovanje, unajmivši još 175.000 zaposlenih kako bi se suočila sa naglo rastućom potražnjom tokom pandemije.

Ostali glavni američki investitori gotovo u potpunosti su pauzirali svoju inostranu investicionu strategiju.

Kompanija WeWork ušla je u pandemiju u finansijskoj nevolji i najavila je samo 18 investicionih projekata u inostranstvu u prvih devet meseci godine, u poređenju sa 132 godine ranije.

Njihov rival Knotel najavio je četiri inostrana projekta tokom tog perioda, u odnosu na 40 godinu ranije. Lanac hotela Hyatt International do sada nije najavio nijedno međunarodno ulaganje ove godine, u odnosu na 15 projekata najavljenih u prvih devet meseci 2019. godine.

Kineski Hengyi Petrochemical najavio je investiciju od 13,5 milijardi dolara za proširenje svoje rafinerije na Bruneju, što se ističe kao najveći inostrani investicioni projekat najavljen u prvih devet mjeseci ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *