EU ponovo želi savez sa SAD kako bi se suprotstavili uticaju Kine

Dodajte komentar

Evropska unija pozvala je novoizabranog američkog predsjednika Džoa Bajdena na dva samita, jedan virtuelni i jedan lični, u prvoj polovini sljedeće godine kako bi razgovarali o “strateškim” pitanjima od kovid-krize do klimatskih promjena, mira i bezbednosti, piše Euractiv.

EU nastoji da sklopi novi savez sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi prevazišli tenzije Trampove ere i odgovorili na izazove koje postavlja Kina, izvijestio je u nedjelju Fajnenšal tajms.

Plan je izložen u dokumentu koji je u petak poslan ambasadorima EU, pokrivajući pet ključnih oblasti buduće transatlantske saradnje, kao što su borba protiv pandemije COVID-19, poboljšanje ekonomskog oporavka, borba protiv klimatskih promena, održavanje multilateralizma i zajedničkih vrijednosti i promovisanje mira i sigurnosti.

Ambasadori 27 država članica razgovaraće o planu u ponedjeljak s ciljem pripreme izjave za predstojeći sastanak lidera EU od 10. do 11. decembra.

Šarl Mišel, predsjednik Evropskog savjeta koji predsjedava sastancima samita EU, “održaće konsultacije od sljedeće nedjelje sa svim liderima EU o ovoj temi”, dodao je izvor u EU koji je informacije poslao novinarima akreditovanim u EU u nedjelju veče.

Mišel je “pozvao novog predsjednika SAD na dva samita” u prvoj polovini 2021. godine, jedan virtuelni i fizički, rekao je izvor u EU.

Mišelov tim je takođe „u bliskom kontaktu sa generalnim sekretarom NATO-a da bi video da li mogu da dogovore zajedničku posjetu“, dodao je izvor.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope bili su napeti za vrijeme predsjednika Donalda Trampa.

EU i većina zemalja članica bloka čestitale su novoizabranom predsjedniku Džou Bajdenu, iako su neki jasno izrazili sklonost Trampu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *