Mustier

UniCredit održao vanredni sastanak, sve više sumnji u izvršnog direktora

UniCredit SpA održao je u nedjelju nepredviđeni sastanak na kojem se raspravljalo o upravljanju i strategiji, pobuđujući sumnje u budućnost izvršnog direktora Jeana Pierrea Mustiera nakon što je odolio zahtjevima italijanske vlade da preuzme problematičnog suparnika Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Članovi odbora banke sa sjedištem u Milanu sastali su se kako bi se fokusirali na upravljanje banke uoči isteka Mustierovog mandata u aprilu, rekli su ljudi bliski banci. Sastanak je bio neformalan i razgovaralo se o obnovi odbora i drugim postupcima vezanim uz kraj Mustierovog mandata, kazali su izvori koji su željeli da ostanu anonimni.

Sastanak će se nastaviti ove nedjelje, saopšteno je nezvanično, dodajući kako UniCredit ima zakazan redovni sastanak odbora  za 3. decembar. Dan prije, odbor banke započet će formalni postupak za identifikovanje liste kandidata za upravni odbor. Odbor, uključujući i izvršnog direktora, trebao bi biti obnovljen na proljeće.

Sastanak je održan kao slijed događaja burne godine za italijanskog zajmodavca. Mustier – kao i mnogi drugi izvršni direktori – bio je prisiljen da odustane od ambicija zbog koronavirusa. Posljednjih mjeseci sukobio se s nekim članovima odbora zbog svog pristupa u preuzimanjima, tvrdeći da bi banka trebala zanemariti ubrzanu konsolidaciju na lokalnom tržištu kako bi se usredsredila na organski rast.

Portparol UniCredita odbio je da komentariše pitanja Bloomberg News-a u vezi sa sastankom. Italijanske novine Il Sole 24 Ore izvijestile su ranije da su tema sastanka bili uslovi pod kojima bi izvršna vlast mogla ostati nakon isteka mandata.

Iako je Mustier više puta rekao da je protiv akvizicija i da bi radije vratio novac dioničarima, italijanska centralna banka pokušava pronaći način da nagovori UniCredit da preuzme problematični Monte Paschi pod državnom kontrolom. Imenovanje Pier Carla Padoana, italijanskog ministra finansija između 2014. i 2018. i arhitekta Paschijeva spašavanja, sljedećim predsjedavajućim UniCredita trebalo je očistiti put do preuzimanja, navode neimenovani izvori.

Mustier radi na ažuriranju strateškog plana banke koji će biti najavljen početkom sljedeće godine, jer neizvjesnost povezana s učinkom pandemije otežava banci postizanje postojećih ciljeva. Italija je – zajedno sa Španijom – jedno od europskih tržišta koje bilježi sve veću konsolidaciju. Intesa Sanpaolo SpA, glavni rival UniCredita u zemlji, učvrstila je svoje liderstvo kupovinom manjeg UBI Banca, dok italijansko poslovanje Credit Agricole nudi oko 875 miliona dolara za preuzimanje Credita Valtellinesea.

Tri decenije

Mustier (59), je 32-godišnji veteran evropske industrije jartija od vrijednosti, preuzeo je kormilo u UniCreditu u julu 2016., i napustio  Tikehau Capital, kompaniju za upravljanje investicijama. Odstupio je s mjesta šefa korporativnog i investicijskog bankarstva UniCredita 2014. godine nakon što je tri godine radio banci. Njegov raniji poslovni angažman bio je u Societe Generale SA, i uspješno se probijao do rukovodećih pozicija u banci u Parizu, Tokiju i Hong Kongu, pridruživši se francuskom zajmodavcu 1987. godine kao trgovac dionicama.

Izvor: Bloomberg

Check Also

Planirano zapošljavanje 327 državnih službenika

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Ažurirani kadrovski plan organa državne uprave i službi Vlade …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *