Prosječna zarada u oktobru 525 eura

Prosječna zarada bruto u oktobru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 784 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 525 eura, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,2 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u oktobru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,9 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potroščke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile pad od 0,1 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (2,7 odsto), Saobraćaj i skladištenje (2,2 odsto), Vađenje ruda i kamena (1,7 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,5 odsto), Prerađivačka industrija (1,2 odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (0,8 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,5 odsto), Informisanje i komunikacije (0,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (6,3 odsto), Ostale
uslužne djelatnosti (4,3 odsto), Obrazovanje (dva odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,2 odsto), Građevinarstvo (0,7 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (0,5 odsto) i Državna uprava (0,3 odsto).

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *