Ovakvog optimizma na berzi nije bilo još od 1987.

Iako se Dow Jones na kraju nije uspio održati iznad 30.000 bodova, berzanska nedjelja za nama je opet bila pozitivna. Cijene robe takođe rastu, ali tržište kriptovaluta pretrpjelo je opipljivu korekciju.

Investitori u razvijenim ekonomijama bili su donedavno opterećni koronakrizom, ali sada vide svjetlo na kraju tunela sa sve pouzdanijim cjepivima. Uvjereni su u snažan privredni oporavak 2021. Donald Trump prestao je da ometa proces tranzicije, radujući se i novoj ministarki financija Janet Yellen, koja je bila guverner Feda između 2014. i 2018. i nije imala problema s izuzetno labavom monetarnom politikom.

Očekuje se da će pogodovati povoljnim fiskalnim podsticajima. Rast indeksa dionica tako se nastavio. U utorak je Dow Jones prvi put u istoriji premašio 30.000 bodova, a nedjelju je završio malo ispod te granice. Bakar, koji se smatra vjerodostojnim pokazateljem očekivanja ekonomske aktivnosti (koji se naziva i doktorom ekonomije), takođe raste, i već vrijedi više od 7.500 dolara po toni, što je najviše u sedam i po godina.

Cijene nafte rastu četvrtu nedjelju zaredom, a Brent je već vrlo blizu 50 dolara. Sve ukazuje na to da će OPEC + od 1. januara odložiti planove za povećanje proizvodnje za dva miliona barela dnevno za najmanje tri mjeseca.

Od ponedjeljka do petka Dow Jones, koji uključuje dionice 30 elitnih američkih korporacija (Apple, Boeing, Coca-Cola, Nike, Visa …), napredovao je za 646 bodova ili 2,2 posto, a u cijelom studenom do sada za gotovo 13 posto. Ako danas (ponedjeljak) ne dođe do većeg pada, to neće biti samo profitabilniji mjesec od aprila (+11 posto), već će to biti čak i rekordni mjesečni rast Dow Jonesa nakon 1987.

Većina zasluga pripada Pfizeru i Moderni koji su posljednjih nedjelja razvili vakcinu protiv koronavirusa. Ostali veliki finansijski centri takođe su sretni posljednjih dana. Tokijski Nikkei 225 dosegao je rekord od 1991. godine, i skočio na 26.706 bodova, dok je frankfurtski DAX30 trenutno najviši od februara.

S novim rekordima bogati su postali još bogatiji. Tako je Elon Musk prošlog ponedjelka pretekao Billa Gatesa na drugom mjestu liste najbogatijih ljudi na planeti. Ovaj 49-godišnji preduzetnik, suosnivač Tesle i SpaceX-a, još u januaru bio je tek na 35. mjestu na popisu milijardera, no njegova se imovina 2020. povećala za više od stotinu milijardi dolara, uglavnom zahvaljujući fantastičnom rastu dionica Tesle (+600 posto).

Check Also

Udruženje banaka: Masovni moratorijum nanio bi više štete nego što bi donio koristi

Udruženje banaka Crne Gore reagovalo je povodom inicijative SDP-a i Predloga zakona o odlaganju plaćanja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *