Osnivač Huaweija: Amerika želi da ubije kompaniju

Osnivač kompanije Huawei Ren Žengfei izjavio je da Sjedinjene Američke Države žele da ubiju Huawei, prenosi agencija “Bloomberg”.

“Suočeni sa novim talasom američkih napada, konačno smo shvatili da američki zvaničnici ne pokušavaju da nas poprave. Žele da nas ubiju”, primetio je Žengfei.

On je rekao da je zbog sankcija korporacija morala da proda kćerku kompaniju Honor, ali ovaj događaj ne vidi kao štetu, već kao priliku. Nezavisnost Honora će da oslobodi potencijal kompanije i zaštitiće se od američkih sankcija.

U svojoj poruci zaposlenima, osnivač Huaweija. pored optužbi protiv Sjedinjenih Američkih Država, rekao je da korporacija zaista prekida odnose sa Honorom.

“Jednom kada se konačno raziđemo, neće biti nikakvih odnosa sa ‘Honorom’. Ponašamo se kao odrasli ljudi i strogo ćemo se pridržavati pravila i međunarodnih normi”, rezimirao je on.

“Bloomberg” primjećuje da je ovo bio prvi komentar osnivača kompanije Huawei na temu prodaje kćerke firme. Analitičari su naglasili da Huawei očigledno ne sumnja da će ograničenja za Honor biti ukinuta.

Huawei je pod američkim sankcijama od maja 2019. godine. Zvanično je najavio prodaju marke smart telefona Honor 17. novembra. Novi vlasnik kompanije biće konglomerat Shenzhen Zhixin New Information Technology. Kao razlog prodaje, zvaničnici kompanije su naveli stalnu nedostupnost tehničkih komponenti potrebnih za proizvodnju mobilnih uređaja.

(Sputnjik)

Check Also

“Povećanje zarada javnom sektoru čim bude potpisan Granski kolektivni ugovor”

Premijer Dritan Abazović kazao je da su prosvjetni radnici i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova već …

Leave a Reply

Your email address will not be published.