Korona prepolovila tržište nekretnina, cijene pale 10 odsto

Epidemija korona virusa počela je ozbiljno da usporava stambenu izgradnju u Crnoj Gori, a prodaja stanova je prepolovljena uz pad cijena za oko deset odsto.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u trećem kvartalu (jul, avgust, septembar) ove godine izdato je svega 35 građevinskih dozvola kojima je predviđena izgradnja 158 stanova. To su najmanje brojke za ovaj period u proteklih deset godina, za koliko postoje podaci na sajtu Monstata.

Cijena kvadrata stana u novogradnji, prema zaključenim kupoprodajnim ugovorima u trećem kvartalu ove godine, iznosila je na nivou Crne Gore 876 eura. Međutim, kako navode iz Monstata, u ovom periodu bio je značajan broj stanova prodatih iz takozvanih solidarnih i sindikalnih programa gdje je cijena bila 492 eura po kvadratu, što je značajno spustilo prosječnu cijenu.

Prosječna cijena iz komercijalnih ugovora za kupovinu novoizgrađenih stanova iznosila je 1.109 eura po kvadratu, dok je prošle godine u istom periodu prosječna cijena iz komercijalnih ugovora bila 1.226 eura po kvadratu. To predstavlja pad za oko deset odsto.

Na teritoriji Podgorice prosječna cijena iz komercijalnih ugovora sada je bila 1.158 eura po kvadratu, a prošle godine u istom kvartalu iznosila je 1.248 eura, što je pad za 7,3 odsto.

U primorskom regionu komercijalna cijena stana u novogradnji sada je iznosila 1.414 eura po kvadratu, a lani je bila 1.365 eura, što je rast od 3,6 odsto.

Prema informacijama „Vijesti“, do ovog rasta je došlo zahvaljujući prodajama stanova i apartmana u turističkim naseljima, koji su ranije dogovorene, i gdje još postoji interesovanje stranih kupaca.

U središnjem regionu bez Podgorice (opštine Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi) cijena kvadrata u novogradnji, prema komercijalnim ugovorima, sada je iznosila 630 eura dok je lani bila 660 eura. To je pad cijena od 4,5 odsto.

U sjevernom regionu komercijalna cijena stana u trećem kvartalu iznosila je 974 eura, a prošle godine je bila 676 eura što predstavlja rast od 44 odsto. Na rast cijena nekretnina na sjeveru uticao je početak prodaje stanova u takozvanim kondo hotelima koji se grade u turističkim naseljima u Kolašinu i na Žabljaku, dok u ostalim gradovima skoro da nema gradnje novih stanova.

Podaci Centralne banke pokazuju da su iznosi stambenih kredita odobreni u trećem kvartalu ove godine iznosili 15 miliona eura, dok su lani vrijedili 21,5 miliona.

Iz agencija za prodaju nekretnina „Vijestima“ su kazali da je od početka epidemije korone značajno opala zainteresovanost kupaca za nekretnine, jer mnogo građani zbog neizvjesnosti odlužu takve odluke a i onemogućen je ili otežan dolazak stranaca koji su bili značajni kupci nekretnina.

Oni kažu i da je promet nekretnina prepolovljen, što je povećalo zalihe neprodatih stanova kod investitora zbog čega oni odlažu planove o izgradnji novih zgrada već se samo trude da koliko mogu završe izgradnju već započetih zgrada.

„Ima i onih investitora koji zbog nedostatka novca i svoje ugrožene likvidnosti prodaju stanova po nižim cijenama, ali većina za sada drži ranije cijene nadajući se da će se epidemiološka a time i ekonomska kriza uskoro okončati. Ukoliko kriza potraje mogli bi imati pad cijena za još oko deset odsto, a sve preko toga vodilo bi investitore u gubitak jer bi kvadrat bio ispod cijene koštanja“, kazao je sagovornik „Vijesti“ sa tržišta nekretnina.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.