Korona nije zaustavila razvojne projekte Regionalnog vodovoda-potpisan Ugovor za novi cjevovod u dužini od 2,2 km

Danas je u prostorijama DOO „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” u Budvi u prisustvu Predjednika Odbora direktora Budimira Šaranovića i članova Odbora, nakon održane 12. sjednice Odbora dirketora zaključen ugovor o izgradnji novog cjevovoda na dionici Prijevor – Lastva Grbaljska sa konzorcijumom crnogorskih izvođača „Indel inženjering – Civil engineer”.

„U po mnogo čemu izazovnoj 2020. godini, zaključenje ovog ugovora predstavlja nastavak aktivnosti Regionalnog vodovoda na realizaciji razvojnih projekata sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, ukupne vrijednosti prve tranše od 12 miliona EUR, povoljnog kreditnog aranžmana sa kamatnom stopom od 1% i tri godine grejs perioda, uz odobren grant koji je veći od iznosa pripadajuće kamate za rok otplate kredita od 15 godina. EBRD je strateški partner Crne Gore, a podrška Regionalnom vodovodu je konkretna i veoma konkurentna drugim financijskim aranžmanima”-istakao je nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Regionalnig vodovoda Goran Jevrić.

Ono što predstavlja specifičnost ovog projekta, koja možda najbolje oslikava značaj regionalnog vodovodnog sistema za primorske opštine i potrebu institucionalnog odgovornog odnosa ka očuvanju izvorišta Bolje Sestre, predstavlja činjenica da se tokom jubilarne 2020. godine, praktično istovremeno s povezivanjem opštine Herceg Novi, završava izgradnja prve faze regionalnog vodovodnog sistema, a sa druge strane, čak pet godina prije planiranog roka, potpisivanjem ovog ugovora, nakon sprovedene procedure po standardima EBRD, Regionalni vodovod ulazi u početak izgradnje druge faze sistema.

“Sveukupni razvoj Crne Gore, te prestižni turistički projekti na Crnogorskom primorju, a tu prije svega mislim na projekte Lustica bay, Porto Novi i Porto Montenegro, u opštinama Tivat i Herceg Novi, su povećali tražnju za vodom za piće, pa smo umjesto 2025.godine, pet godina ranije pokrenuli realizaciju projekata za povećanje kapaciteta našeg sistema kako bi ove opštine dobijale veću količinu vode iz sistema Regionalnog vodovoda” – istakao je  Jevrić.

“Ukupna vrijednost ugovora iznosi 1.642.957,62 EUR bez PDV-a, dok je planirano da se izgradnja 2,2 km cjevovoda prečnika 700 mm završi do početka ljetnje turističke sezone 2021. godine. U ime konzorcijima želim da istaknem našu posvećenost da radove izvedemo u planiranom roku i sa garantovanim kvalitetom uz zadovoljenje najstrožijih standarda izgradnje vodovodne infratstrukture koju zahtjevaju partneri poput EBRD i Regionalnog vodovoda”– kazao je Aleksandar Čvorović, vlasnik kompanije „Indel“ i predstavnik konzorcijima.

Planirana dionica cjevovoda predstavlja dio ukupne trase dužine 16 km koja se odnosi na izgradnju drugog cjevovoda od Lastve Grbaljske do aerodroma „Tivat“, čime će se povećati kapacitet ovog dijela sistema za ove tri opštine za preko 120%, a procedura za realizaciju tog projekta je tokom prethodne tri godine koordinirana sa Vladom Crne Gore, EBRD i Upravom za saobraćaj kroz zajedničku izgradnju modernog saobraćajnog bulevara sa četiri trake na istoj dionici i čije vrednovanje sedam međunarodnih ponuda koje su dostavljene u završnoj fazi.

Inace, vrijednost drugorangirane ponude za izgradnju ovog cjevovoda koju je dostavili „Jedinstvo“ iz Užica je iznosila 1.940.237,66 eura, dok je vrijednost trećerangirane ponude JV „Green Line General Trading and Contracting co.w.l.l & Stenton Gradba d.o.o , Bitolj bila 2.637.842,43 eura.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.