Neznatan rast indeksa i promet od oko 70 hiljada eura obilježili sedmicu na Montenegroberzi

Neznatan rast indeksa i promet od oko 70 hiljada eura obilježili su prilično mirnu sedmicu na crnogorskom tržištu kapitala.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 ojačao je neznatno na 641,85 bodova, dok je MONEX porastao blago na 9.958,93 poena. Promet je iznosio 71,62 hiljade eura i bio je 2,2 puta manji od prošlosedmičnog, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Realizovan je kroz 30 transakcija, a najveći udio u prometu i broju tranaskcija imale su akcije Solane “Bajo Sekulić, koje su na sedmičnom nivou pojeftinile 19 odsto na 1,39 eura. Najveće učećše u količini prodatih akcija imao je kotorski Napredak. Dionice tog preduzeća porasle su 5,2 odsto na dva centa.

Akcija kompanije Primorje Hotels & Restaurants Tivat poskupila je 15,5 odsto na 2,98 eura. Dobijale su i akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 4,6 odsto na 59 centi.

Gubili su Port of Adrija 15,3 odsto na osam centi, Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) deset odsto na 4,6 centi, Elektroprivreda (EPCG) 1,8 odsto na 2,7 eura i Jugopetrol 0,9 odsto na 8,52 eura. Cijena akcije Centra Igalo ostala je na prošlosedmičnih tri eura. Fond Trend je zadržao cijenu na 4,91 cent.

Ove sedmice su održana i dva sastanka predstavnika Ministarstva finansija i kandidata za ministre u novoj vladi o Nacrtubudžeta za narednu godinu i svim pitanjima važnim za finansijsko-ekonomsko stanje države. U ponedjeljak se ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima sastao sa kandidatima za ministre, Milojkom Spajićem, Jakovom Milatovićem i Mladenom Bojanićem. Iz ministarstva je tada saopšteno da su predstavnici tog vladinog resora upoznali sagovornike sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima i prezentovali osnovne parametre koji su obilježili ovu, kao i projekcije za narednu godinu.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.